VIDEO| Mii de congolezi fug din calea flăcărilor provocate de erupția vulcanului Nyiragongo. Lava se scurge spre centrul orașului Goma

Erupția unuia dintre cei mai activi vulcani de pe glob, Nyiragongo, produce pagube majore în orașul Goma, din Congo. Mii de congolezi părăsesc orașul după ce autoritățile au început procedura de evacuare în urma erupției care a avut loc în noaptea de sâmbătă. Cetățenii fug din calea flăcărilor produse de lava care cuprinde orașul cu două milioane de locuitori.

Nyiragongo a erupt ultima dată în 2002, când au fost înregistrate 250 de victime, iar 120.000 de rezidenți din Goma au rămas fără adăpost.

Oficialii din Rwanda au deschis granița cu Congo și spun că mai mult de 3.500 de congolezi au trecut deja frontiera, în căutarea unui adăpost. Ei vor fi primiți în școlile și lăcașele de cult din țara vecină, transmite televiziunea de stat din Rwanda.

Vulcanul a creat noi cratere, iar lava se scurge spre Goma, după ce, inițial, mergea spre Rwanda, spune Dario Tedesco, vulcanolog congolez.

„Acum, Goma este ținta”, declară Tedesco pentru Reuters. „Este similar cu incidentul din 2002. Lava merge spre centrul orașului. S-ar putea opri între timp, sau ar putea continua. E greu de prezis”.

Lava a ajuns deja pe aeroportul din Goma și în partea de est a orașului, dar „este puțin probabil să avanseze mai mult”, crede Emmanuel De Merode, șeful Parcului Național Virunga.

„Sperăm ca măsurile pe care le-am luat vor permite cetățenilor să ajungă în locațiile pe care le-am indicat„, spune purtătorul de cuvânt al guvernului, Patrick Muyaya.

Congolezii sunt cuprinși de panică. „Ne-am speriat pentru că tot orașul a fost cuprins de o lumină care nu vine de la sursele electrificate”, spune John Kilosho. „Nu știm ce să facem. Nu știm cum să ne comportăm. Nu există informații”.

Alții au fugit din zonele mărginașe spre centrul orașului. „Am privit cerul și am văzut culoare roșiatică a vulcanului”, povestește Richard Hazika Diouf, care locuiește într-un cartier de la periferie. „Am căutat adăpost în centrul orașului”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook