Congo| Un polițist ucide un student pentru că nu purta mască pe stradă

Congo| Un polițist ucide un student pentru că nu purta mască pe stradă

Un student a fost ucis sâmbătă, 24 iulie, la Kinshasa, de un ofițer de poliție care l-a acuzat că nu poartă mască în timp ce înregistra un videoclip, povestesc martorii pentru presa locală.

„Colegul nostru, Honoré Shama, student la Facultatea de Litere a Universității din Kinshasa, filma un videoclip ca parte a lucrărilor practice. Un ofițer de poliție i-a cerut să poarte masca în timpul filmărilor”, a declarat pentru AFP Odia, un student care a asistat la tragedie.

„În ciuda explicațiilor și după ce a arătat că are o mască, polițistul l-a acuzat că s-a opus regulilor și l-a împușcat de aproape, nemulțumit că nu a primit bani”, spune Odia. Alte mărturii au fost prezentate de radioul Top Congo, precum și de mai multe canale online.

„Doi polițiști care au asistat la incident, precum și șeful secției de poliție Bel Air din Mont Ngafula, au fost arestați. Căutările continuă pentru găsirea polițistului fugar”, a declarat pentru AFP generalul Sylvano Kasongo, șeful poliției din Kinshasa.

Purtarea unei măști este obligatorie în Congo, iar cei care nu respecta regula plătesc o amendă de 10.000 de franci congolezi (5 dolari). Dar în Kinshasa, poliția este acuzată în mod regulat de hărțuire și de însusirea banilor din amenzi fără a elibera chitanță.

De la debutul pandemiei, Congo a înregistrat 47.786 de cazuri și 1.021 de decese, potrivit statisticilor publicate de autoritățile sanitare. Începând cu 10 iulie, vaccinarea a fost suspendată în țară, stocul de vaccin AstraZeneca disponibil depășind data de valabilitate.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook