Vaccinul Pfizer are eficiență de doar 39% împotriva variantei Delta, spun oficialii israelieni

Vaccinul Pfizer are eficiență de doar 39% împotriva variantei Delta, spun oficialii israelieni

Vaccinul anti-Covid de la Pfizer/BioNTech este eficient în proporție de 39% în Israel, unde varianta Delta este dominantă, dar încă oferă protecție împotriva formelor severe ale bolii, arată un nou raport al Ministerului Sănătății.

Cifra eficacității, calculată în perioada 20 iunie – 17 iulie, pe un eșantion de persoane al cărui număr nu a fost dezvăluit, este în scădere de la 64% – cifra oferită de israelieni acum două săptămâni. Pe de altă parte, datele din Marea Britanie arată o eficieță de 88% împotriva formelor simptomatice ale  bolii.

Totuși, serul funcționează împotriva formelor grave ale Covid – eficacitate de 88% împotriva spitalizării și 91% împotriva cazurilor severe, potrivit oficialilor israelieni.

„Trebuie să luăm în considerare că, în timp, eficacitatea vaccinurilor va scădea”, spune dr. Isaac Bogoch, profesor de boli infecțioase la Universitatea din Toronto.

„Trebuie să fim pregătiți, oamenii ar putea avea nevoie de o doză suplimentară la un moment dat”, spune el.

Varianta Delta este deja prezentă în 104 state și provoacă foarte multe cazuri noi, inclusiv în rândul persoanelor complet vaccinate.

Compania Pfizer este în continuare încrezătoare că două doze de vaccin protejează împotriva coronavirusului și a variantelor sale. Totuși, spune că o a treia doză ar putea fi utilă după ce o analiză a arătat o scădere a eficacității împotriva infectării după patru până la șase luni.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook