Varianta britanică a coronavirusului afectează și animalele de companie. Mai multe cazuri de miocardită identificate la câini și pisici

Varianta britanică a coronavirusului afectează și animalele de companie. Mai multe cazuri de miocardită identificate la câini și pisici

Câinii și pisicile nu sunt imuni la noile variante ale SARS-CoV-2, relatează revista Science. Pentru prima dată, virusologii au arătat că animalele de companie pot fi infectate cu varianta B.1.1.7 identificată în Regatul Unit. O echipă franceză indică, într-un studiu prepublicat pe serverul BioRxiv, că a analizat animale tratate într-un centru veterinar situat la periferia Londrei. Cercetările au început după ce centrul a raportat o creștere în cazurile de miocardită la câini și pisici.

O creștere curioasă a miocarditei

Din decembrie 2020 până în februarie 2021, rata de incidență a inflamaților mușchiului cardiac a crescut cu un factor de aproape 10, de la 1,4 la 12,8%, scrie virusologul Eric Leroy, de la Institutul de cercetare al Universității din Montpellier.

Echipa sa a examinat opt ​​pisici și trei câini admiși la acest spital veterinar. Niciunul dintre animale nu a avut antecedente de boli de inimă, totuși toate au prezentat simptome, inclusiv stare letargică, pierderea poftei de mâncare, dificultăți de respirație și leșin. Examinările ulterioare au relevat prezența tulburărilor cardiace, inclusiv aritmiile și edemul pulmonar, „toate simptomele observate și la oamenii bolnavi de Covid-19”, scrie Science.

Ar putea exista o legătură între aceste probleme cardiace și coronavirus? Șapte dintre animalele de companie au fost testate prin RT-PCR. Rezultatul – trei au fost pozitive, toate cu varianta B.1.1.7. Dintre celelalte patru animale, testate serologic, două au fost diagnosticate ca infectate în trecut. Nu există dovezi clare că virusul este responsabil pentru miocardită, dar indiciul este luat în serios.

Rolul animalelor de companie 

Oamenii de știință spun că nu știu încă dacă transmisibilitatea sporită a B.1.1.7 i-a permis să „sară” de la oameni la animale sau invers. Dar rezultatele readuc în primplan ipotezele cu privire la rolul animalelor de companie în transmiterea virusului. Nu există motive de îngrijorare, dar problema trebuie urmărită, este concluzia studiului.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook