O variantă „dublu-mutantă” a SARS-Cov-2 a fost descoperită în India

O variantă „dublu-mutantă” a SARS-Cov-2 a fost descoperită în India

În urma secvențierii unor probe prelevate în India a fost identificată a nouă variantă a SARS-Cov-2, care prezintă două mutații concomitente. Oficialii din domeniul sănătății încearcă să stabilească dacă noua tulpină este mai contagioasă sau poate evita efectul vaccinurilor.

Autoritățile spun că explozia numărului de cazuri din India nu s-a produs din cauza noilor variante.

Statul a raportat miercuri 47,262 de cazuri noi și 275 de decese – cea mai mare creștere a numărului de cazuri zilnice de la începutul anului.

Mutațiile apar în mod frevent în cazul virusurilor, dar majoritatea au un impact nesemnificativ asupra contagiozității sau letalității. Unele variante însă, cum sunt cele britanice sau sud-africane, se transmit mai ușor și provoacă forme mai grave ale bolii.

„Asemenea mutații duble pot evita reacția imună și pot duce la infecțiozitate crescută”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății din India.

Expresia „virusul dublu-mutant” poate fi înfricoșătoare, dar nu înseamnă decât că virusul a suferit două mutații majore în diferite zone ale genomului. Nu este nimic surprinzător, dacă ne raportăm la evoluția normală a unui virus.

Dar este important dacă cele două mutații pot modifica modul în care acționează agentul patogen. Dacă îl face mai contagios sau mai agresiv. Și cel mai important, dacă vaccinurile disponibile în prezent își vor păstra eficiența.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook