Vaccinul Pfizer/BioNTech este eficient și împotriva tulpinii sud-africane, potrivit unui studiu realizat în SUA

Vaccinul Pfizer/BioNTech este eficient și împotriva tulpinii sud-africane, potrivit unui studiu realizat în SUA

Un nou studiu arată că vaccinul anti-Covid produs de Pfizer/BioNTech funcționează bine împotriva noilor variante de coronavirus, inclusiv a noii tulpini din Africa de Sud. Cercetările efectuate de Universitatea Texas Medical Branch (UTMB) au relevat faptul că vaccinul este eficient împotriva tulpinilor Covid-19 care prezintă mutațiile N501Y și E484K.

Rezultatele au fost publicate după ce un studiu separat a constatat că vaccinul Oxford/AstraZeneca are eficiență slabă în prevenirea formelor ușoare cauzate de varianta sud-africană.

Autorii au găsit dovezi care arată în mod clar că virusurile mutante au fost neutralizate. Însă acțiunea împotriva mutației E484K a fost mai slabă decât cea împotriva mutației N501Y, potrivit studiului publicat în Nature Medicine.

Noile variante depistate în Marea Britanie și Africa de Sud au aceeași mutație – N501Y.

O tulpină separată din Africa de Sud prezintă și mutația E484K, care a fost detectată și într-o serie de cazuri din Marea Britanie si Europa, cauzând îngrijorare.

Pei-Yong Shi, de la UTMB, și Philip Dormitzer, vicepreședinte și coordonator stiințific al programului de dezvoltare a vaccinurilor virale de la Pfizer, au conceput combinații ale mutațiilor găsite în aceste variante și au testat mai multe seruri pe 20 de participanți.

Probele au fost obținute la două sau patru săptămâni după imunizare și au fost folosite două doze de vaccin la trei săptămâni distanță.

Fiecare ser a fost testat pentru neutralizarea tulpinii inițiale a SARS-CoV-2, precum și a virusurilor mutante.

„Răspândirea rapidă a tulpinilor SARS-CoV-2 din Marea Britanie și Africa de Sud a produs îngrijorare – mutațiile nou apărute afectează eficacitatea vaccinului, potența terapeutică a anticorpilor, transmiterea virusului și severitatea bolii? În acest studiu, am replicat mutația comună a noilor tulpini”, a spus prof. Shi.

„Ca o colaborare continuă cu Pfizer, am folosit un grup de probe de ser din studiile clinice pentru a testa dacă mutația afectează activitatea anticorpilor indu;i de vaccin împotriva virusului. Rezultatele arată că mutația nu compromite activitatea de neutralizare a vaccinului împotriva virusului, ceea ce este o veste bună”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook