„Vaccinul este o înșelătorie, nu va funcționa niciodată”. Afirmațiile unui medic anestezist provoacă furia specialiștilor

„Vaccinul este o înșelătorie, nu va funcționa niciodată”. Afirmațiile unui medic anestezist provoacă furia specialiștilor

Prezentat uneori ca fiind „conspirationist” sau „prea optimist”, doctorul Louis Fouché a dobândit o anumită notorietate pe rețelele de socializare, unde postările sale pe marginea crizei sănătății fac obiectul mai multor comentarii. Anestezist la Hôpital de la Conception din Marsilia, medicul fost convocat recent de conducerea spitalului, care îl acuză că a negat gravitatea epidemiei din orașul Marsilia.

Într-una din ultimele sale postări, redistribuită de peste 2.000 de ori, el asigură că mutațiile virusului vor face ca viitoarele vaccinuri să fie complet ineficiente. „Acum suntem la a 4-a mutație (termen care desemnează o nouă„ versiune” semnificativă a virusului) în Marsilia, într-un interval de 6 luni, iar a 4-a variantă este foarte diferită de prima, ar putea fi aproape numită SARS-CoV-3″.

El afirmă că „nu avem imunitate, deoarece virusurile sunt prea diferite unul de celălalt. Vaccinul nu va funcționa niciodată. Dacă ai imunitate pe tulpina din martie, nu foloseste la nimic, pentru că nu funcționează acum asupra virusului. Deci este o înșelătorie”.

Afirmații nefondate

Intervievat de LCI, cercetatorul Étienne Simon-Lorière e uimit de aceste afirmații. Șef al laboratorului de genomică evolutivă a virusului ARN pentru Institutul Pasteur, el confirmă că virusul suferă mutații în timp, dar indică faptul că acest lucru nu pune în niciun caz în discuție eficacitatea vaccinurilor dezvoltate. „Comunitatea științifică monitorizează îndeaproape evoluția virusului”, observă el, „și în mod logic vedem mutații, deoarece este un virus ARN. În medie, există două mutatii pe lună”.

În 11 luni, există „aproximativ 22 de modificări ale genomului, în comparație cu tulpina care a apărut la începutul epidemiei”, continuă acest specialist. Dar astăzi, nu exista nicio schimbare care să fi fost asociată cu o reducere a neutralizarii de către anticorpi. Fie că este vorba de persoanele care au fost expuse în mod natural la virus (și care au dezvoltat imunitate) sau aceasta a fost „generată de o imunizare cu seruri administrate în fazele preclinice sau clinice”. El este categoric: „Toate testele arată că și variantele recente de virus sunt neutralizate de aceste seruri”.

A vorbi despre un virus care „ar putea fi redenumit, atât de mult s-a schimbat”, este absurd în ochii lui Étienne Simon-Lorière, deoarece „nu vedem astăzi o variantă a virusului care este excesiv de divergentă”. În orice caz, nu una care ar putea da naștere temerii că un vaccin ar fi ineficient. SARS-CoV-2 nu iese în evidență cu mutații anormale, departe de acest lucru.

Mutațiile sale vor necesita totuși modificări pe termen lung ale vaccinurilor? Este probabil, dar deocamdată nu. „Dacă se va dovedi vreodată că virusul va acumula suficiente mutații pentru a reduce capacitatea vaccinului, va fi făcută o actualizare a acestuia”, spune Étienne Simon-Lorière. „Acestea sunt lucruri posibile, o facem deja pentru gripă, de exemplu, dar estimăm că doar peste câțiva ani ne-am putea confrunta cu această problemă”.

În concluzie, este complet greșit să credem că mutațiile virusului vor face ineficiente vaccinurile dezvoltate împotriva Covid-19. Niciuna dintre mutațiile observate nu este suficient de semnificativă pentru a pune în discuție eficacitatea vaccinurilor dezvoltate.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook