Vaccinul AstraZeneca reduce transmiterea coronavirusului după o singură doză. „Eficiență de 76%”

Vaccinul AstraZeneca reduce transmiterea coronavirusului după o singură doză. „Eficiență de 76%”

Un studiu realizat de Oxford, care nu a fost încă evaluat de experți independenți, arată că persoanele vaccinate nu numai că sunt protejate de boală, dar sunt mai puțin capabile să o transmită.

Conducătorul studiului, Andrew Pollard, a declarat pentru BBC că vaccinul produs de AstraZeneca în colaborare cu Oxford ar putea avea un „impact uriaș” în ceea ce privește transmiterea, precizând în același timp că testele efectuate înainte de apariția variantelor arată că „acest virus încearcă cu orice preț să găsească modalități de a continua să circule”.

Studiul arată o eficacitate de 76% după prima doză, efect care se menține timp de trei luni. Eficacitatea urcă la 82% după a doua doză, injectată la distanță de trei luni.

Un aspect important, care vine în sprijinul strategiei adoptată de unele guverne, care au decis să amâne a doua doză, pentru a vaccina cât mai mulți oameni posibil.

Strategia britanică, criticată de europeni

„Acest lucru susține categoric strategia pe care o întreprindem”, a declarat ministrul Sănătății, Matt Hancock. „Arată lumii că vaccinul Oxford funcționează bine”.

Strategia guvernului britanic, care a aprobat vaccinurile în decembrie și a decis să amâne cea de-a doua doză, a fost criticată, în special de Franța. Spre deosebire de Marea Britanie, Franța și Germania nu recomandă vaccinul AstraZeneca pentru cei peste 65 de ani, deși agenția europeană l-a aprobat pentru toți adulții.

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, crede că britanicii „își asumă foarte multe riscuri în această campanie de vaccinare (…)”.

Președintele Emmanuel Macron și-a exprimat îndoielile cu privire la vaccinul AstraZeneca, înainte de avizul UE: „Este practic ineficient pentru cei peste 65 de ani”.

„Ar fi Sfântul Graal al implementării vaccinului la nivel mondial”

„Dacă aceste vaccinuri reduc transmiterea în proporția indicată, înseamnă că relaxarea restricțiilor va fi posibilă mai devreme decât dacă ar fi trebuit să așteptăm imunitatea colectivă”, spune dr. Gillies O’Bryan-Tear, fost președinte al Facultății de Farmacie. „Ar fi Sfântul Graal al implementării vaccinului la nivel mondial”, a adăugat ea.

Sursa: 7sur7

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook