Ungurii nu se vaccinează, de teamă că Viktor Orban le va livra vaccin rusesc în flacon american

Ungurii nu se vaccinează, de teamă că Viktor Orban le va livra vaccin rusesc în flacon american

Potrivit Oficiului Național de Statistică, doar 15% dintre maghiari au decis să fie vaccinați împotriva Covid-19. 35% nu intenționează, iar majoritatea populației este indecisă. La fel ca în toate țările, există vaccino-sceptici. Dar, în general, maghiarii sunt mai pro-vaccinuri, așa cum a indicat un studiu al Comisiei Europene în urmă cu doi ani: 91% pro-vaccinuri. Și vara trecută, mai mult de jumătate din populație s-a declarat în favoarea vaccinului Covid.

Dar încrederea pare să se fi erodat, fără îndoială din cauza comunicării ambivalente a guvernului. Ungaria primește vaccinuri datorită Uniunii Europene. Dar premierul Viktor Orban continuă să denigreze Bruxelles-ul și să promoveze vaccinurile rusești și chineze: „Ne uităm la Est, ceea ce Bruxelles nu face. Nu trebuie să punem toate ouăle în același coș!”, spune el. Vaccinul rusesc este bun, dar s-ar putea să nu fie suficient. Vaccinul chinezesc este promițător. În plus, am trimis experți la Beijing pentru a evalua produsele chinezești. În mod ideal, maghiarii vor putea alege între toate aceste vaccinuri”.

O lipsă de încredere în guvern

Cu toate acestea, ungurii nu au nicio încredere în vaccinul rusesc, care este pus la îndoială de mulți experți. Doar 7% dintre maghiari ar fi dispuși să îl încerce. Nu este absolut sigur că pot alege, așa cum declară Orban. Directorul Național al Sănătății susține contrariul.

În plus, pentru a fi vaccinat, trebuie să te înregistrați pe un site guvernamental și să furnizezi multe date cu caracter personal. Toate sunt însă gestionate de aceeași companie, apropiată de Orban, care gestionează software-ul electoral, ceea ce sporește suspiciunea maghiarilor. Unii se tem că li se va injecta vaccinul rusesc sau chinezesc, fără să li se spună.

„Nu știm cu adevărat ce vor pune în flacon. Vreau să mă vaccinez la privat. Pentru a mă asigura că am vaccinul american”, spune Csilla, o femeie din Budapesta, în vârstă de 52 de ani.

Deocamdată, marile laboratoare vând doar guvernelor, care au monopolul vaccinului.

Guvernul maghiar încearcă să corecteze situația, să-i convingă pe unguri să fie vaccinați. În ultimele zile, Viktor Orban a subliniat că vaccinul Pfizer este un produs americano-ungar. Cercetătoarea din spatele descoperirii tehnologiei ARN-ului mesager este, într-adevăr, de origine maghiară.

Sursa: France Info

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook