Un furnizor de vaccinuri anti-Covid din Washington refuză accesul persoanelor albe

Un furnizor de vaccinuri anti-Covid din Washington refuză accesul persoanelor albe

Un funizor de servicii medicale din statul Washington refuză accesul persoanelor albe la serul împotriva coronavirusului, iar departamentul de sănătate al statului permite acest lucru. În prezent, African American Reach and Teach Health Ministry (AARTH) acordă prioritate „negrilor, indigenilor și oamenilor de culoare” pentru programări privind vaccinarea, în patru locații din King County, Washington, o zonă care include și cel mai populat oraș al statului, Seattle.

Pe site-ul său, AARTH afirmă că „vaccinul COVID-19 este disponibil tuturor persoanelor cu vârsta de 16 ani și peste care locuiesc sau lucrează în statul Washington”. Cu toate acestea, persoanele albe nu sunt eligibile pentru a primi vaccinul prin intermediul furnizorului, dar sunt încurajate să se înscrie pe o listă de așteptare.

Persoanele interesate să primească o doză prin intermediul furnizorului trebuie să completeze un formular online care specifică dacă se identifică sau nu ca BIPOC (Black – Indigenous – People of Color). Dacă nu, li se solicită să se înscrie pe „lista de așteptare”, cu promisiunea că vor fi contactați în cazul în care se pot programa.

Pe pagina web dedicată listei de așteptare, AARTH afirmă: „Vă vom anunța dacă avem un surplus de vaccin pentru o clinică, indiferent de prioritatea noastră sau de eligibilitatea dvs”.

AARTH – un grup nonprofit care se descrie ca organizație „non-religioasă bazată pe credință”, care își propune să răspundă problemelor majore de sănătate care afectează persoanele de origine africană – nu și-a negat programul de excludere rasială atunci când a fost interogat de jurnaliștii de la KTTH-AM.

„Un motiv pentru care cerem acest lucru se datorează finanțării pe care o primim”, a declarat pentru Rantz consultantul AARTH Twanda Hill. „Avem finanțare pentru că suntem capabili să ajungem la oameni de culoare. Finanțare federală, finanțare de stat, finanțare regională. Vor să știe pe cine ajutăm”.

Jurnaliștii au contactat Departamentul de Sănătate din Washington pentru a afla „dacă furnizorii de vaccinuri pot face sau nu discriminare în funcție de rasă”. Dar, ca răspuns, departamentul de sănătate a evitat întrebarea cu diverse explicații privind echitatea.

Un purtător de cuvânt al departamentului, Kristen Maki, a explicat că „prioritizarea este concepută pentru a aborda inechitățile actuale și barierele în calea accesului la vaccin, astfel încât persoanele care prezintă cel mai mare risc să fie vaccinate mai întâi, în timp ce oferta federală de vaccinuri rămâne limitată”.

Un alt purtător de cuvânt, Franji Mayes, a spus că departamentul se coordonează cu comunitățile de culoare din cauza „inechităților sistemice” în îngrijirea sănătății. Ea a adăugat că „tratarea rasismului este un factor de stres care dăunează sănătății și speranței de viață”.

Pe site-ul AARTH, grupul subliniază că pandemia Covid a afectat în mod disproporționat comunitatea de culoare din America. Și trauma, spune el, a fost exacerbată de brutalitatea poliției.

„Moartea lui Brenna Taylor, George Floyd, Tony Mcdade și nenumărate alte crime demonstrează multiple exemple ale tristului adevăr: că America este departe de acel oraș strălucitor care oferă libertate și dreptate tuturor”, afirmă grupul. „Asasinarea lor de către ofițerii de poliție reprezintă nedreptate socială endemică și ură profundă”.

Sursa: The Blaze

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook