Un efect secundar „benefic”| Unii bolnavi Covid nu mai percep durerea, susțin cercetătorii elvețieni

Un efect secundar „benefic”| Unii bolnavi Covid nu mai percep durerea, susțin cercetătorii elvețieni

Printre efectele secundare declanșate de infectarea cu SARS-Cov-2, medicii de la Spitalele Universitare din Geneva (HUG) au observat un fenomen pe care îl numesc „surprinzător”: „o scădere semnificativă, sau chiar dispariția percepției durerii”. Constatarea este preluată dintr-un studiu de caz și publicată în revista științifică Pain.

Trei pacienți cu vârste cuprinse între 67 și 84 de ani, monitorizați „din cauza unor dureri oncologice severe, refractare la tratamentul cu opioide, au observat o reducere sau chiar dispariția durerii la scurt timp după infectare”. Un fenomen care este doar temporar: durerea a revenit treptat pe măsură ce s-au vindecat de Covid.

„Până acum era mai degrabă acceptat că mai mulți factori legați de Covid-19 agravează durerea cronică”, se arată în comunicatul HUG.

Două ipoteze

Reducerea sau chiar eliminarea durerii resimțite s-ar datora unei disfuncții a sistemului nervos. Cercetătorii de la Geneva au înaintat două ipoteze. În primul rând, o disfuncție a cortexului insular, care joacă un rol important în „conștientizarea” percepțiilor interne. „O disfuncție a acestei zone, datorată unui efect direct al virusului SARS-CoV-2, sau o consecință a furtunii inflamatorii pe care o poate genera Covid-19 ar putea fi responsabilă pentru o percepție modificată, sau chiar absentă, a durerii”.

A doua ipoteză: „Sars-CoV-2 ar putea crea o disfuncție periferică, adică la nivelul măduvei spinării. Virusul ar putea interfera cu transmiterea mesajului nervos care provoacă durere.”

Autorii spun că sunt necesare mai multe studii pentru a confirma concluziile. Dar, dacă descoperirile lor ar fi confirmate, „ar putea deschide noi căi de cercetare și terapie”.

Sursa: Le Matin

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook