Ultimul atac al lui Trump| Va declasifica informații care demonstrează implicarea chinezilor în izbucnirea pandemiei Covid, spun diplomații britanici

Ultimul atac al lui Trump| Va declasifica informații care demonstrează implicarea chinezilor în izbucnirea pandemiei Covid, spun diplomații britanici

Diplomații britanici se pregătesc ca Statele Unite să facă acuzații grave împotriva Chinei, legate de cercetări „periculoase” asupra coronavirusurilor în laboratoarele din Wuhan. Există informații conform cărora Donald Trump intenționează să formuleze o nouă acuzație împotriva Beijingului cu privire la criza Covid, reprezentând unul dintre ultimele sale acte înainte de a părăsi Biroul Oval, săptămâna viitoare.

Surse din Marea Britanie afirmă că Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA, va face o intervenție publică care implică declasificarea informațiilor pe care americanii le au despre Institutul de virusologie din Wuhan.

SUA vrea să arate că Armata Populară de Eliberare derulează proiecte de cercetare care presupun „cultivarea coronavirusurilor periculoase” în mai multe specii de animale de laborator, declară o sursă din Marea Britanie pentru The Telegraph.

Afirmațiile nasc o serie de întrebări suplimentare cu privire la motivul pentru care armata chineză ar fi implicată în acest tip de proiect și vizează posibilitatea dezvoltării armelor biologice în China.

Speculațiile potrivit cărora președintele american va face dezvăluiri de acest tip au fost alimentate de o declarație a lui Robert O’Brien, consilierul pentru securitate națională al lui Trump.

„Lumea nu poate continua să plătească un preț enorm pentru practicile iresponsabile și dăunătoare ale Beijingului, indiferent dacă ne raportăm la nerespectarea statului de drept în Hong Kong sau la faptul că nu cooperează cu oficialii din domeniul sănătății în caz de pandemie”, a spus el. „Statele Unite examinează alte opțiuni pentru a răspunde”.

The Sun citează o sursă diplomatică spunând: „SUA s-au abținut până acum – dar orice s-ar putea întâmpla în zilele următoare, iar originea virusului este în vârful listei”.

În aprilie 2020, generalul Mark Milley, pe atunci președintele șefilor de cabinet din SUA, a confirmat că agențiile de informații americane investighează dacă un accident produs la laboratorul din Wuhan ar fi putut fi putut declanșa focarul Covid.

Institutul de virusologie din Wuhan este o unitate guvernamentală de cercetare din cadrul Academiei Chineze de Științe, care este sub controlul cabinetului chinez, Consiliul de Stat.

Cercetările științifice din China sunt adesea legate de armată, care operează propriul set de instituții interne ce desfășoară unele dintre cele mai avansate activități ale țării.

Unul dintre vaccinurile anti-coronavirus dezvoltate de China, de exemplu, a fost condus de militari – șeful operațiunii este Chen Wei, om de știință și general al Armatei Populare de Eliberare. Natura exactă a acestor parteneriate este opacă.

Laboratorul din Wuhan, deschis în 2015, este primul laborator de biocontenție de nivel 4 din China, motiv pentru care unii experți pun la îndoială expertiza și capacitatea chinezilor de a evita în mod corespunzător pericolele biologice.

China neagă în continuare

Ministerul de Externe de la Beijing a negat orice legătură între cercetările efectuate la Wuhan și focarul Covid-19. „Este la fel de clar ca în prima zi a epidemiei că nu există dovezi care să susțină afirmația că noul coronavirus a pornit dintr-un laborator”, declara un purtător de cuvânt în august 2020.

Săptămâna trecută, Beijingul și-a reiterat poziția. „Canalele mass-media din China au publicat o serie de verificări, demontând acuzațiile false cu cifre și fapte solide”, spune un purtător de cuvânt.

Dr. Alan Mendoza, director executiv al grupului de reflecție pentru politică externă din Marea Britanie, Henry Jackson Society, declară pentru The Telegraph: „Afirmațiile conform cărora laboratorul din Wuhan s-a angajat în cercetări periculoase asupra coronavirusurilor nu vor dispărea pur și simplu, mai ales dacă China încearcă să impiedice investigațiile internaționale.

„Publicul merită să stie adevărul despre ceea ce se întâmplă în laboratorul din Wuhan”, spune el.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook