Trump interzice americanilor să investească în companii chineze din domeniul militar

Trump interzice americanilor să investească în companii chineze din domeniul militar

Donald Trump a luat joi decizia de a interzice americanilor să investească în companii chineze, acuzate că susțin activitățile militare din Beijing.

În decret, președintele specifică faptul că această interdicție va intra în vigoare de la 11 ianuarie, cu 9 zile înainte de eventuala sa plecare de la Casa Albă. Americanii cu mize și alte interese financiare în companiile vizate au termen până în noiembrie 2021 să le vândă. Acest anunț face parte din ofensiva recentă a administrației Trump de a contracara puterea în creștere a Beijingului, hotărât să concureze cu Washingtonul pe scena mondială pe aproape toate fronturile, de la economie și armată, până la politică și tehnologie.

Donald Trump afirmă în acest decret că asiaticii „exploatează din ce în ce mai mult capitala Statelor Unite pentru a dezvolta și moderniza activitățe sale militare, a serviciilor sale de informații și a altor sisteme de securitate, ceea ce îi permite să amenințe direct Statele Unite și trupele americane staționate în străinătate. Banii investiți de către americani în aceste companii permit Beijingului să dezvolte arme de distrugere în masă și să efectueze atacuri cibernetice „împotriva Statelor Unite”. În mod clar, China „exploatează investitorii americani pentru a finanța dezvoltarea și modernizarea armatei sale”, concluzionează președintele Donald Trump, care încă refuză să admită înfrângerea în alegerile prezidențiale.

Companii publice și private

Companiile vizate sunt companiile publice și private din domeniul aeronauticii, transportului maritim, construcțiilor, comunicațiilor și, în special, noilor tehnologii. Acestea sunt listate la centrele financiare chineze, la Bursa de Valori din Hong Kong și pe Wall Street, prin intermediul instrumentelor financiare sau al filialelor. Persoanele fizice investesc în acestea prin fonduri mutuale, care reunesc economiile mai multor investitori, oferite de un administrator de portofoliu. Cel mai adesea, micii investitori nu știu că dețin o acțiuni sau chiar o parte din titlul unei companii. China Mobile Communications și China Telecommunications Corp apar pe lista companiilor vizate de Donald Trump.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook