Trump anunță distribuirea gratuită a 150 de milioane de teste rapide pentru Covid-19

Trump anunță distribuirea gratuită a 150 de milioane de teste rapide pentru Covid-19

Președintele Donald Trump a anunțat distribuirea în Statele Unite a 150 de milioane de teste rapide pentru detectarea coronavirusului. Durează 15 minute, este o metodă comparabilă cu testele de sarcină și mult mai rapidă decât testele moleculare utilizate de la începutul pandemiei.

Mulți experți în sănătate publică au făcut campanii în ultimele luni pentru utilizarea unor așa-numite teste antigenice ieftine, pentru a permite oamenilor să se testeze de câteva ori pe săptămână, după necesități, și să aibă un rezultat aproape imediat. Ei susțin că un test ultra-precis, al cărui rezultat nu este cunoscut decât cinci sau șapte zile mai târziu, este inutil – perioada infecțioasă fiind depășită în acest interval.

Testele antigenice sunt în general mai puțin sensibile decât testele moleculare tradiționale (PCR), adică nu vor detecta un anumit număr de cazuri. Dar cercetătorii explică faptul că, în ceea ce privește sănătatea publică, vor fi mai utile deoarece odată cu creșterea volumului de teste, poate fi detectat un număr mai mare de cazuri în total. Testarea este utilă, de obicei, în perioada de maximă contagiozitate, atunci când este crucial să fie izolați cei pozitivi.

50 de milioane de teste vor fi folosite pentru a proteja cele mai vulnerabile comunități”, a anunțat Donald Trump într-o conferință susținută alături de șeful laboratorului care a proiectat testul, Abbott, și care a primit autorizație de urgență de introducere pe piață la sfârșitul lunii august. Profesorii, căminele de bătrâni și universitățile de afro-americani sau nativi americani vor avea prioritate, a spus Donald Trump.

120 de milioane de teste pentru cei mai săraci

Luni, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat un plan de a furniza 120 de milioane de teste rapide către cele mai sărace țări în următoarele șase luni.

Testul, numit BinaxNOW, nu va putea fi cumpărat din farmaciile din SUA. Va fi efectuat de către profesioniști din domeniul sănătății sau de către personal instruit, conform priorităților stabilite de guvernatorii statelor. Testul nu are nevoie de niciun alt dispozitiv pentru a funcționa. Are dimensiunea și forma unui card de credit: constă dintr-un tampon (un fel de tampon de bumbac) și un lichid reactiv care este turnat într-o crestătură a cardului, unde se afla proba prelevată din nas. Rezultatul este transmis pacientului printr-o aplicație pe smartphone.

Costul testului, plătit de guvernul SUA, este de cinci dolari. Administrația federală a cumpărat primele 150 de milioane de la Abbott, care intenționează să distribuie inițial 48 de milioane pe lună. Este „un început bun”, a scris pe Twitter Michael Mina, un epidemiolog de la Harvard care cere guvernul de luni de zile să adopte aceste teste, „dar nu vă lăsați păcăliți: numărul de teste distribuite de Casa Alba este departe de a fi suficient”. Potrivit acestuia, cantitățile necesare pentru a controla cu adevărat epidemia vor fi de zece până la douăzeci de ori mai mari față de cele anunțate.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook