Triburile din Vanatu sunt în doliu după moartea „zeului” lor, prințul Philip

Triburile din Vanatu sunt în doliu după moartea „zeului” lor, prințul Philip
Prințul Philip a comunicat cu sătenii din Vanatu de-a lungul anilor și le-a trimis fotografii cu el. Sursa Foto: Twitter / Melvis Frezley 

De zeci de ani, locuitorii unor sate de pe insula Tanna, care aparține de Republica Vanatu, îl recunosc pe prințul Philip drept zeul lor. Comunitățile se află în perioada de doliu, iar astăzi vor realiza o ceremonie în memoria Prințului. „Conexiunea dintre locuitorii insulei Tanna și poporul britanic este foarte puternică. Trimitem condoleanțe familiei regale și tuturor britanicilor”, a spus șeful de trib Yapa, potrivit Reuters.

În următoarele săptămâni, sătenii din Vanatu vor face mai multe ritualuri dedicate Ducelui de Edingburgh, care este perceput ca „descendent al unui zeu foarte puternic, care locuiește pe unul dintre munții din regiune”, spune antropologul Kirk Huffman.

Procesiunile vor culmina cu „o mare adunare”, actul final al perioadei de doliu. „Ceremonia finală va fi foarte bogată”, ceea ce înseamnă că vor avea la dispoziție multe plante (igname și kava), spune jurnalistul Dan McGarry. „Vor sacrifica și foarte mulți porci, deoarece reprezintă principala sursă de proteine”.

Mii de adepți

În ultima jumătate de secol, prințul Philip a avut mii de adepți ce provin din satele Yakel și Yaohnanen, deși numărul pare că a scăzut la câteva sute în ultimii ani. Sătenii trăiesc o viață simplă, apropiată de cea a strămoșilor lor, iar banii sau tehnologia modernă sunt elemente care apar foarte rar. Deși locuiesc la doar câțiva kilometri de cel mai apropiat aeroport, „au făcut în mod deliberat alegerea de a respinge lumea modernă. Nu este o distanțare fizică, ci una metafizică. Este o diferență de 3.000 de ani”, spune McGarry.

Sătenii consideră că insula Tanna se află la originea lumii, iar ei promovează pacea. Iar prințul Philip este privit ca unul dintre ei, împlinirea unei profeții, un membru al tribului „care a părăsit insula, în forma spirituală inițială, pentru a găsi o soție puternică peste hotare”, afirmă Huffman.

Prințul Philip le-a trimis de-a lungul anilor scrisori sau fotografii cu el și a primit, în schimb, daruri trediționale, conform BBC.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook