UK| Înalta Curte dispune ca testamentul Prințului Philip să rămână secret, pentru „a proteja demnitatea Reginei”

UK| Înalta Curte dispune ca testamentul Prințului Philip să rămână secret, pentru „a proteja demnitatea Reginei”

Un judecător britanic a decis ca testamentul prințului Philip să rămână secret, pentru a proteja „demnitatea” văduvei sale, Regina Elisabeta. Philip a decedat în aprilie, la vârsta de 99 de ani și a fost căsătorit timp de șapte decenii cu Regina.

Testamentele reprezintă, de regulă, documente publice în Marea Britanie, dar cele ale membrilor familiei regale au fost de obicei sigilate în ultima sută de ani, prin ordin al Înaltei Curți.

Judecătorul Andrew McFarlane a dispus ca testamentul lui Philip va fi sigilat timp de 90 de ani. După acest interval, poate fi deschis în context privat și se va lua în considerare dacă va fi publicat.

„Am considerat că, din cauza poziției constituționale a suveranei, este potrivit să oferim un tratament special testamentelor regale”, scrie McFarlane în motivarea deciziei. „Există necesitatea de a proteja aspectele private ale membrilor acestui grup restrâns, pentru a proteja demnitatea suveranei și a membrilor familiei ei.”

Judecătorul subliniază că nu a văzut și nu a fost informat în legătură cu conținutul testamentului.

McFarlane spune că, din poziția de președinte al diviziei pentru familie a Înaltei Curți, are în custodie un seif cu 30 de plicuri, în fiecare dintre ele aflându-se câte un testament al unui membru al familiei regale care a decedat, inclusiv cel al Reginei Mame Elizabeth și cel al surorii Reginei, Prințesa Margaret. Ambele au decedat în 2002.

Sursa: ABC News

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook