Terapie prin muzică| Hiturile anilor ’80 reduc stresul, reglează ritmul cardiac și scad tensiunea arterială

Terapie prin muzică| Hiturile anilor ’80 reduc stresul, reglează ritmul cardiac și scad tensiunea arterială
George Michael și Andrew Ridgeley (Wham!), 1985

«Call me»,« Take on me», «Eye of the Tiger», «Girls just want to have fun». Ascultarea hiturilor din anii 1980 este bună pentru sănătate. Mai exact, acest tip de muzică reduce stresul, potrivit unui studiu realizat de centrul turcesc de chirurgie estetică Vera Clinic.

Rezultatele sondajului, la care au paticipat 1.540 de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, arată că piesele care au marcat această perioadă îi ajută pe pacienți să se calmeze, prin reducerea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac.

Înainte de a ajunge la această concluzie, autorii i-au făcut pe participanți să asculte mai multe playlisturi, inclusiv melodii din anii 1960, rock din anii 1970, cele mai bune melodii din anii 1980, R&B din anii 1990, dar și dubstep, clasic și jazz.

Stimulează secreția de endorfine

Drept urmare, pentru 96% dintre participanți s-a constatat scăderea tensiunii arteriale după ce au ascultat melodiile care erau la moda în anii 1980, iar 36% au înregistrat o scădere a ritmului cardiac. „Rezultatele pot părea surprinzătoare, dar din punct de vedere medical fac sens”, a spus dr. Ömer Avlanmis, unul dintre autorii studiului, publicat de The New York Post.

Cercetătorii s-au bazat pe playlisturile Spotify care includ hit-uri din anii ’80, inclusiv „Love Will Tear Us Apart” de la Joy Division, „Call Me”, de Blondie, Wham! „Freedom”, „Wind Beneath My Wings” de Bette Midler și „It’s a Sin” de la Pet Shop Boys, printre altele.

Cum se explică fenomenul? Potrivit omului de știință, „melodiile din anii 1980 ar putea trezi nostalgie” și sunetele lor „fericite și festive” stimulează secreția de endorfine și serotonină din creier, hormoni ai fericirii și bunei dispoziții.

Heavy Metal, pe locul 2

Pe podiumul celor mai „anti-stres” stiluri muzicale, găsim apoi heavy metal. Oricât de surprinzător ar părea, aproape una din patru persoane (18%) au înregistrat o scădere a ritmului cardiac și 89% au înregistrat o scădere a tensiunii arteriale.

În cele din urmă, pe locul trei se află melodiile din anii 2000, urmate de muzica clasică și R&B din anii 1990.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook