Tratamentul lui Trump va fi disponibil și în Europa, din primăvară. „Nu ucide virusul, limitează progresia acestuia”

Tratamentul lui Trump va fi disponibil și în Europa, din primăvară. „Nu ucide virusul, limitează progresia acestuia”

În octombrie, președintele american Donald Trump a fost infectat cu SARS-Cov-2. La acel moment, un „cocktail de anticorpi” i-a fost administrat urgent. Un tratament ultra-experimental dezvoltat de firma americană Regeneron. Pe rețelele de socializare și în fața camerelor, Donald Trump lăuda tratamentul – încă un mister la acea vreme.

Confruntată cu amploarea epidemiei, Agenția Americană pentru Medicamente (FDA) recunoaște eficacitatea remediului și, la sfârșitul lunii noiembrie, acordă autorizație pentru cocktailul de anticorpi sintetici.

Cum funcționează acest tratament? În primul rând, nu ucide virusul, ci limitează progresia acestuia prin intermediul anticorpilor, care permit organismului să se apere. În cazul medicamentului administrat lui Donald Trump, a fost o combinație de doi anticorpi monoclonali, care se leagă de o anumită parte a virusului și îl împiedică să infecteze celule noi.

Disponibil la începutul anului 2021, în Europa

Președintele comitetului științific din Franța a spus că „un nou medicament bazat pe anticorpi monoclonali ar putea fi validat” în februarie 2021. „Știința avansează, în tăcere, dar avansează”, a spus el.

Compania de biotehnologie din Nantes, Xenothera, lucrează la dezvoltarea unui medicament pe bază de anticorpi numit XAV-19 – în prezent în studiu clinic. Xenothera speră că tratametul său va fi disponibil din primăvară. Potrivit specialiștilor, tratamentul este un complementar campaniei de vaccinare, care va începe în curând. „Este un medicament utilizat pentru a trata persoanele bolnave”. Obiectivul este de a preveni formele grave de Covid și, implicit, aglomerarea secțiilor de terapie intensivă.

Tratamentul dezvoltat de start-up-ul din Nantes va prezenta unele diferențe față de omologul său american. Spre deosebire de cocktailul dezvoltat de Regeneron, tratamentul francez este compus din anticorpi policlonali: „Ei vor fi capabili să recunoască virusul din toate ‘direcțiile’, spre deosebire de monoclonalul care îl recunoaște doar printr-un punct specific”. „XAV-19 necesită de douăzeci până la treizeci de ori mai puțini anticorpi decât produsul american. Diferența de putere este enormă”.

Tratamentul reprezintă o nouă speranță de a ieși din această criză, dar există și unele limitări. Pentru a fi eficient, este de preferat ca medicamentul să fie administrat imediat după infectare. „Tratamentul este indicat atunci când virusul trebuie neutralizat, este o fereastră foarte îngustă – între șase și nouă zile de la infectare”. O altă condiție este că tratamentul trebuie luat în spital, astfel încât pacienții cu risc să poată fi examinați înainte de administrare.

Sursa: LCI

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook