Tot mai mulți americani ajung la spital otrăviți cu ivermectină pentru uz veterinar. Eficiența medicamentului împotriva Covid nu este dovedită

Tot mai mulți americani ajung la spital otrăviți cu ivermectină pentru uz veterinar. Eficiența medicamentului împotriva Covid nu este dovedită

În ultima săptămână, dr. Gregory Yu, medic al spitalului de urgență din San Antonio, Texas, a primit aceleași cereri zilnice din partea pacienților săi, unii vaccinați împotriva Covid-19, alții nevaccinați: îi cer ivermectină, un medicament utilizat în mod obișnuit pentru tratarea paraziților, dar care a eșuat în mod repetat în studiile clinice dedicate persoanele infectate cu coronavirus.

Dr. Yu a refuzat solicitările, dar știe că unii dintre colegii săi nu au făcut-o. Prescripțiile pentru ivermectină au înregistrat o creștere bruscă în ultimele săptămâni, ajungând la peste 88.000 pe săptămână la jumătatea lunii august, de la o medie de bază prepandemică de 3.600 pe săptămână, potrivit cercetătorilor de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Unii farmaciști raportează chiar o lipsă a medicamentului. Travis Walthall, farmacist în Kuna, Idaho, un oraș cu aproximativ 20.000 de oameni, spune că numai în această vară a prescris mai mult de 20 de rețete de ivermectină, față de două sau trei într-un an tipic. În ultima săptămână, el nu a mai reușit să obțină medicamentul de la furnizori, care au epuizat stocurile.

Walthall este uimit de numărul persoanelor dispuse să ia un medicament neaprobat pentru Covid. „ Doamne, este oribil”, spune el.

Deși este administrată oamenilor în doze mici pentru păduchi, scabie și alți paraziți, ivermectina este mai frecvent utilizată la animale. Medicii trag semnale de alarmă cu privire la un număr tot mai mare de persoane care iau medicamentul din centrele de aprovizionare pentru animale.

Tot mai multe cazuri de otrăvire cu ivermectină

Apelurile către centrele de control al otrăvilor cu privire la expunerea la ivermectină au crescut dramatic, de cinci ori peste valoarea inițială în iulie, potrivit CDC, care a citat date ale Asociației Americane a Centrelor de Control al otrăvurilor. Departamentul de sănătate din Mississippi a declarat la începutul lunii că 70% dintre apelurile recente către centrul de control al otrăvurilor au venit de la oameni care au ingerat ivermectină din magazinele de aprovizionare pentru animale.

Dr. Shawn Varney, toxicolog și director medical al South Texas Poison Center, a spus că, în 2019, centrul său a primit 191 de apeluri legate de expunerea la ivermectină; în acest an, centrul a primit 260 de apeluri și este pe cale de a ajunge la 390 până la sfârșitul anului.

„Toată lumea vrea un remediu pentru Covid, deoarece este o boală devastatoare”, spune dr. Varney. „Solicit oamenilor să nu mai utilizeze ivermectina și să facă vaccinul, deoarece este cea mai bună protecție pe care o avem în acest moment. Orice altceva este riscant. ”

„Oamenii merg la magazinele de hrană pentru animale și primesc o formulă foarte concentrată, deoarece este pentru animale de 1.000 de kilograme. Își fac rău.”

Ivermectina a fost introdusă ca medicament veterinar la sfârșitul anilor 1970, iar descoperirea eficacității sale în combaterea anumitor boli parazitare la om a câștigat Premiul Nobel pentru medicină în 2015.

Deși nu s-a dovedit a fi eficient în tratarea Covid, oamenii își doresc acum să obțină medicamentul și cer sfaturi de administrare pe grupurile de Facebook și pe Reddit. Unii medici au comparat fenomenul cu creșterea interesului de anul trecut pentru hidroxiclorochină.

Studii neconcludente

O meta-analiză ce a cuprins 14 studii legate de ivermectină, cu mai mult de 1.600 de participanți, a concluzionat că niciunul nu a furnizat dovezi ale capacității medicamentului de a preveni Covid, de a îmbunătăți condițiile pacienților sau de a reduce mortalitatea. Alte 31 de studii sunt încă în desfășurare pentru a testa medicamentul.

„Există un mare interes în reutilizarea unor medicamente cunoscute și ieftine, cum ar fi ivermectina, care sunt ușor disponibile sub formă de tablete”, au declarat Maria-Inti Metzendorf și Stephanie Weibel, autorii recenziei, într-un e-mail către The Times. Chiar dacă circumstanțele par ideale, rezultatele studiilor clinice disponibile până acum nu pot confirma beneficiile pe scară largă.

Sursa: New York Times

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook