Topul țărilor care au gestionat cu succes pandemia| România este la capătul clasamentului, între statele cu un răspuns slab

Topul țărilor care au gestionat cu succes pandemia| România este la capătul clasamentului, între statele cu un răspuns slab

Noua Zeelandă este țara care a gestionat cel mai bine criza Covid-19, conform clasamentului stabilit de institutul australian Lowy din Sydney. România este pe locul 81 dintre 98 de țări analizate. Brazilia a tratat cel mai prost pandemia Covid-19.

Institutul a evaluat aproape 100 de țări, pe baza a șase criterii, inclusiv cazuri noi, decese și dispozitive de screening, pentru a stabili un „indice de performanță Covid”. „Indicatorii arată în ce măsură țările au gestionat bine sau prost pandemia”, potrivit comunicatului de presă al organismului independent.

Cu o pierdere de 1,3 trilioane de dolari, 2020 a fost cel mai prost an din istoria turismului.

Romania este pe locul 81 din 98 de țări – China, unde a apărut virusul nu a fost inclusă în clasament, din cauza lipsei datelor disponibile.

Brazilia și Statele Unite, în partea de jos a clasamentului

Pe lângă Noua Zeelandă – care a reușit în mare măsură să controleze pandemia prin închiderea frontierelor și prin impunerea măsurilor de izolare și control „rapid și puternic” -, Vietnam, Taiwan, Thailanda, Cipru, Rwanda, Islanda, Australia, Letonia și Sri Lanka se numără printre primele zece țări care oferă cele mai bune răspunsuri.

Brazilia se află în partea de jos a clasamentului, urmată îndeaproape de Mexic, Columbia, Iran și Statele Unite. Țara sud-americană are peste 220.000 de decese atribuite Covid-19, cea mai îndoliată țară după Statele Unite. Liderii acestor două țări au minimizat amenințarea, au ironizat purtarea măștilor, s-au opus izolării și au fost infectați cu Covid-19.

În plus, o analiză a Bloomberg care ia în calcul mai mulţi indicatori privind modul în care ţările s-au descurcat în pandemie plasează România pe locul 41 din 53 de ţări analizate. România are una dintre cele mai mari rate ale mortalităţii în ultima lună (când, teoretic, ca număr de cazuri a stat bine), situându-se pe poziţia a 12-a în lume, într-un clasament condus de Mexic. Şi, culmea, nici în ceea ce priveşte numărul de teste pozitive din total (%) nu e printre cele mai bine poziţionate în lupta cu pandemia, ba din contră.

Niciun câștigător real

Potrivit Institutului Lowy, niciun sistem politic nu câștigă în ceea ce privește gestionarea pandemiei. „Unele țări s-au descurcat mai bine decât altele, dar majoritatea țărilor s-au remarcat doar prin performanțe slabe”, arată studiul.

Țările cu mai puțin de 10 milioane de locuitori par să fi avut un avantaj. „În general, țările cu număr redus de locuitori, societăți coezive și instituții competente sunt favorizate să facă față unei crize globale, cum ar fi o pandemie”.

De la începutul pandemiei, au fost înregistrate peste 100 de milioane de cazuri și 2,16 milioane de victime provocate de coronavirus.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook