Topul statelor europene în funcție de averile locuitorilor. România, cea mai săracă dintre țările sărace

Topul statelor europene în funcție de averile locuitorilor. România, cea mai săracă dintre țările sărace

Familiile daneze sunt cele mai bogate din Uniunea Europeană, cu cele mai mari conturi în bani și economii de pensionare, potrivit bazei de date a băncilor centrale. Pe cap de locuitor, danezii dețin, în medie, 1,3 milioane de coroane daneze (aproximativ 200.000 de dolari) în posesiuni – mai mult de dublu față de media europeană (potrivit băncii centrale cu sediul la Copenhaga).

Danemarca este urmată în clasament de Olanda, Suedia, Luxemburg și Belgia în topul celor cinci cele mai bogate state europene – clasament realizat în funcție de averi.

Sursa: Bloomberg, pe baza băncii centrale daneze / Cifrele sunt exprimate în dolari

În topul celor mai sărace state din UE, România se situează pe primul loc. Averi mai mari decât românii au slovacii, bulgarii, polonezii și croații. Asta dacă ne raportăm doar la cei de pe ultimele 5 poziții ale clasamentului, bineînțeles. În clasamentul total, suntem cei mai săraci din toată Uniunea.

Camilla Poulsen, economist la Nykredit Wealth Management din Copenhaga, spune că poziția Danemarcei se datorează unor decizii luate acum câteva zeci de ani – implementarea unor programe de economisire pentru pensie care încep imediat ce un cetățean se angajează. Poulsen, în vârstă de 50 de ani, spune că a început să economisească printr-un astfel de program încă de când avea 19 ani.

România încă se zbate să implementeze programe performate de economisire. Până atunci, rămâne de văzut dacă vor mai fi bani pentru plata pensiilor.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook