Teste avansate pentru remdesivir, primul medicament împotriva Covid-19 ce ar putea fi aprobat oficial

Teste avansate pentru remdesivir, primul medicament împotriva Covid-19 ce ar putea fi aprobat oficial
Foto: Gilead Sciences

Teste clinice realizate într-un spital Covid-19 din Chicago arată că pacienții răspund bine la tratamentul cu remdesivir, un medicament produs de firma americană de biotehnologie Gilead Sciences. Aproape toți pacienții sunt vindecați și părăsesc spitalul în mai puțin de o săptămână.

Remdesivir a fost catalogat drept un potențial tratament eficace împotriva Sars-Cov-2 încă din faza testelor de laborator. Rezultatele pozitive pe care le înregistrează îl pot transforma în primul medicament aprobat în mod oficial.

Universitatea de Medicină din Chicago a recrutat 125 de bolnavi pentru faza a treia a testelor clinice organizate de Gilead. Dintre aceștia, 113 erau în stare critică. Tuturor li s-a administrat zilnic remdesivir.

“Aproape toți pacienții au fost externați, ceea ce este minunat. Am pierdut doar doi.”, a spus Kathleen Mullane, specialistul în boli infecțioase de la Universitatea din Chicago.

Aceleași teste clinice sunt în desfășurare și în alte instituții medicale, iar rezultatele finale vor fi determinate de alinierea datelor din toate studiile experimentale.

Reprezentanții Gilead Sciences au dat o declarație în cursul zilei de ieri, spunând: “Momentan așteptăm rezultatele din celelalte centre de testare”. Datele cercetărilor în privința primilor 400 de pacienți ar trebui să fie disponibile în curând, a spus dr. Mullane.

Ea a menționat că pacienții pe care i-a avut au venit cu febră mare, dar au fost rapid stabilizați. Alții au fost deconectați de la ventilatoare la o zi după începerea tratamentului, iar majoritatea au fost vindecați total în 6 zile.

Gilead susține studii clinice pentru pacienți cu forme severe și moderate de Covid-19. Eșantionul celor în stare gravă cuprinde 2,400 de participanți din 152 de țări, iar cel cu forme moderate ale bolii numără 1,600 de subiecți din 169 de țări. Testele implică tratamente de 5 și 10 zile cu remdesivir, iar principalul scop este de a identifica cum acționează medicamentul în diferite stadii ale bolii.

Mai multe detalii despre eficiență, preț și disponibilitatea medicamentului citește aici.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook