Covid-19: Eficiență, preț, disponibilitate. Ce știm despre Remdesivir, medicamentul de la Gilead

Covid-19: Eficiență, preț, disponibilitate. Ce știm despre Remdesivir, medicamentul de la Gilead
Foto: Gilead Sciences

Antiviralul dă speranțe în tratamentul formelor severe de Covid-19.

Mod de acțiune: Remdesivir funcționează prin blocarea ARN polimerazei, o enzimă implicată în replicarea virusului, în interiorul celulei. Remdesivir vine într-o formă injectabilă, care este administrată o dată pe zi în protocoalele de testare curente. Tratamentul se întinde pe o perioadă de 5 până la 10 zile.

Două studii clinice sunt efectuate de laboratorul american Gilead, la scară globală. Remdesivir este, de asemenea, parte a studiului European Discovery și a studiului OMS de Solidarity pentru a evalua eficacitatea diferitelor protocoale de tratament. În China, un studiu a trebuit să fie oprit din cauza lipsei pacienților, scrie Industriepharma.fr

Remdesivir a arătat rezultate satisfăcătoare in vitro și în modele animale pentru alte virusuri precum Ebola, SARS și MERS. Date de eficiență care au justificat testarea sa pe noul coronavirus.

Preț: Costul producției de remdesivir a fost estimat printr-un studiu al Jurnalului de Eradicare a virusului la sub 1 USD pe zi de tratament (0,93 USD). Un cost de fabricație controlat, chiar dacă ar fi departe de a fi cel mai ieftin dintre tratamentele testate în prezent. În comparație, hidroxiclorochina are un cost de producție de peste zece ori mai mic (0,08 dolari). Pentru a ajunge la prețul final al remdesivir, trebuie adăugate costuri suplimentare legate de dezvoltarea produsului. Potrivit analistului Evaluate, studiile clinice ale remdesivir împotriva Covid-19 ar trebuie să coste laboratorul american în jur de 150 de milioane de dolari.

O cifră moderată în comparație cu costul dezvoltării unui medicament, care este estimat în general la 1 miliard de dolari. Cu un număr potențial mare de pacienți care urmează să fie tratați, Gilead își va recupera rapid costurile, chiar și cu o marjă redusă la prețul final de vânzare.

Mai ales că Gilead știe că este urmărit îndeaproape cu privire la modul în care remdesivir ar putea fi adus pe piață. La sfârșitul lunii martie, laboratorul a fost vizat în special de fostul candidat la președinție Bernie Sanders. Acest lucru se datorează faptului că a obținut statutul de „medicament orfan” de la FDA pentru remdesivir. O etichetă care oferă drepturi de comercializare extinse precum și deduceri fiscale, destinate să sprijine efortul depus în cercetare și dezvoltare. Laboratorul a primit, de asemenea, ajutor financiar din partea guvernului SUA în timpul dezvoltării remdesivir pentru tratarea virusului Ebola. Față de această controversă Gilead a dat înapoi și a anunțat că va renunța la acest statut pentru remdesivir.

În acest context, problema prețului ar trebui să încurajeze laboratorul să fie prudent, chiar dacă Gilead poate argumenta că producția de remdesivir este deosebit de complexă.

Disponibilitate: Gilead va putea satisface cererea dacă medicamentul este aprobat? Laboratorul a anunțat că va accelera producția de remdesivir. „Ne-am stabilit un obiectiv ambițios de a produce mai mult de 500.000 de tratamente până în octombrie și mai mult de un milion până la sfârșitul acestui an”, a declarat Daniel O’Day, CEO al Gilead.

O cifră care ar exclude utilizarea masivă a moleculei, în afară de formele severe ale bolii. Deoarece remdesivir necesită pași de fabricație care durează câteva săptămâni.

Față de creșterea cererii de rețete pentru tratament « de compasiune », adică pentru pacienții aflați în impas terapeutic, Gilead a anunțat că va restricționa accesul la moleculă numai pentru minori și femei însărcinate. Conform laboratorului, această politică este necesară pentru a garanta furnizarea de remdesivir pentru studiile clinice în curs.

În cazul unor rezultate pozitive și a unei unde verzi pentru introducerea pe piață, presiunea asupra termenelor și a capacităților de producție ar fi intensă. În contextul aprovizionării energizate, medicamentul ar putea fi expediat în Europa și în întreaga lume? Laboratorul, care are locații de producție cu sediul principal în America de Nord, a anunțat că va solicita partenerilor din Europa și Asia să crească rata de producție. Cu toate acestea, problema ofertei rămâne unul dintre numeroasele puncte care trebuie clarificate cu privire la viitorul remdesivir.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook