Test PCR| Pozitiv azi, negativ mâine. Cazul unei asistente pentru care diagnosticul s-a schimbat de la o zi la alta

Test PCR| Pozitiv azi, negativ mâine. Cazul unei asistente pentru care diagnosticul s-a schimbat de la o zi la alta

O femeie din Franța care a avut un rezultat pozitiv la Covid-19 într-o zi și negativ a doua zi, a fost victima unor amenințări și insulte după ce a difuzat un videoclip cu povestea ei. În doar câteva ore, videoclipul asistentei medicale a devenit viral pe rețelele de socializare.

Vinerea trecută, Patricia A., o femeie de 51 de ani din sudul Franței, a facut un test PCR într-un laborator de analize medicale din orașul ei. „Trei zile mai târziu, trebuia să fac o intervenție chirurgicală și, pentru asta a trebuit să aduc un test negativ pentru Covid-19”, spune ea. Testul PCR era pozitiv, deși Patricia A. nu avea simptome ale bolii.

Ca să evite amânarea operației, își încearcă norocul într-un al doilea laborator, a doua zi, la Nisa. Rezultatul acestui nou test PCR este negativ, iar Patricia A. poate fi supusă în cele din urmă operației, așa cum era planificat. Ușurată de faptul că nu a trebuit să-și amâne intervenția, dar tulburată de diferența dintre rezultatele celor două teste de screening, Patricia A. decide să-și spună povestea pe rețelele de socializare, prezentând dovezile.

„În videoclipul pe care l-am postat, datele mele de contact sunt vizibile, recunoaște femeia, care se teme acum pentru siguranța ei. Oamenii mă sună din străinătate pentru a-mi spune povești legate de teste incorecte. Alți oameni mă insultă sau mă amenință. Mi-au spus că ar trebui să-mi fie rușine să expun ceea ce pare a fi o farsă. De atunci, am șters videoclipul, dar acesta continuă să ruleze, pentru că unii utilizatori l-au salvat”.

„O problema de interpretare a rezultatelor”

Pentru doctorul Philippe Seyral (biolog și președintele al laboratoarelor Labazur), diferențele privind rezultatele testelor Covid-19 pot fi explicate. „Poate proveni din calitatea probelor. Dacă tamponul nu merge suficient de adânc în nas, nu va colecta suficient material și testul va fi negativ”, a spus el.

Dar în cazul Patriciei explicația poate fi de altă natură. „Este o chestiune de interpretare a rezultatelor. În timpul analizelor, laboratoarele practică amplificarea genelor pentru a detecta prezența virusului „, precizează specialistul. „Prin amplificare, biologii ajung adesea să găsească mici urme ale virusului”, explică el. Aici intervine factorul uman. Când găsesc o cantitate extrem de mică de virus, unii profesioniști vor raporta că testul este pozitiv. Dar alții aleg să declare testul negativ, în condițiile în care reperează o încărcătură virală insignifiantă…
„Dacă o persoană a fost infectată în trecut, materialul genetic al virusului poate rezista pentru o perioadă foarte lungă de timp. Dar asta nu înseamnă că fragmentele virale sunt încă active și că respectiva persoană este contagioasă”, concluzionează medicul.

Sursa: CNews

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook