Test Covid-19| De la pozitiv la negativ, într-o singură zi. Cum explică laboratoarele fluctuațiile rezultatelor

Test Covid-19| De la pozitiv la negativ, într-o singură zi. Cum explică laboratoarele fluctuațiile rezultatelor

Într-un videoclip postat pe Facebook, o femeie susține că este „dovada vie” care devoalează „înșelătoria” Covid-19. Elementele doveditoare: două teste PCR, unul pozitiv și un al doilea, efectuat a doua zi, cu rezultat negativ.

„Am vrut să dovedesc înșelătoria secolului în ceea ce privește Covid-19 și acum am dovada, sunt dovada vie a acesteia”, asigură Patricia, o femeie în vârstă de 50 de ani, într-un videoclip distribuit de mii de ori pe Facebook (linkul a fost cenzurat de platformă). Ea explică faptul că a efectuat un test PCR pentru Covid-19, în așteptarea „unei mici intervenții chirurgicale”. Rezultatul este pozitiv, cu data prelevării 6 noiembrie. În absența simptomelor, Patricia explică că a efectuat un al doilea test, în alt laborator, a doua zi.

Acesta a fost făcut pe 7 noiembrie și este negativ. „Ceea ce înseamnă că în douăzeci și patru de ore am trecut de la pozitiv la negativ. Iată înselătoria secolului, este aici”, comentează ea, sugerând că testele PCR nu sunt fiabile.

Observații „defăimătoare”, potrivit laboratorului Bioesterel Biogroup, unde a fost efectuat primul test și care a fost acuzat că a detectat în mod greșit urme ale virusului. Contactat, Laurent Kbaier, biolog la Biogroup, explică faptul că au fost făcute verificări după publicarea videoclipului și neagă orice erori. „Ar fi fost de ajuns un telefon la laborator, i-am fi explicat. Oamenii nu știu de controalele care se efectuează”, spune medicul, supărat că este” numit șarlatan „. Ca răspuns, laboratorul a decis să posteze un comentariu la postarea de Facebook.

Se pot întâmpla «accidente»

„De la prelevarea probei, până la tehnicianul care a manipulat eșantionul dvs., nu au fost observate anomalii. Prelevarea a fost făcuta de către o persoană instruită, obișnuită să ia probe, amplificarea și hibridizarea au fost efectuate fără probleme. Transmiterea rezultatelor prin intermediul computerului nostru a fost, de asemenea, verificată. Prin urmare, nu există niciun motiv real pentru a pune la îndoială rezultatul pe care vi l-am dat”, răspunde laboratorul.

În detaliu, Bioesterel specifică faptul că „testele fals pozitive pentru 3 gene nu sunt posibile în PCR: tehnica PCR este foarte specifică, kitul nostru de reactivi caută 3 gene și atunci când cele 3 sunt pozitive, nu poate exista nicio îndoială cu privire la prezența virusului și pozitivitatea testului”. Testele PCR detectează ARN (moleculă similară cu ADN) a virusului din proba nazofaringiană a pacientului, datorită unui proces de amplificare a genomului pe cicluri. Tehnicile disponibile pentru detectarea genomului Sars-CoV-2 fac posibilă țintirea de la 1 la 3 gene virale.

„Singurul caz în care există rezultat fals pozitiv este acela în care proba este contaminată de o alta”. Și aceste accidente pot fi observate. „Avem un mod de a stabili procentul de pozitive pe o placă de probă. Știm că avem între 15% și 18%. Dacă ajungem la 30%, aruncăm testele și începem din nou”, explică biologul, care dă asigurări că nu este cazul probei luate de la Patricia.

„Gene diferite”

Cum explicăm atunci discrepanța dintre rezultatele celor două teste efectuate de Patricia? Potrivit lui Laurent Kbaier, cele două laboratoare „caută gene diferite”, ceea ce ar putea explica diferența. Laboratorul unde s-a efectuat al doilea test nu a răspuns.

În plus, este obligatoriu să existe un moment în care același pacient, din pozitiv, va deveni negativ. Prin urmare, este suficient ca testele să fi fost efectuate în acel moment. „Prima explicație posibilă este că încărcătura virală a fost foarte scăzută, la limita de pozitivitate a testului și că 24 de ore mai târziu, a fost sub pragul de pozitivitate”, declară Lionel Barrand, președintele sindicatului Young Medical Biologists. A doua posibilitate este ca, de la o zi la alta, să existe o încărcătură virală mai mică, care devine superficială”. El precizează, de asemenea, că este dificil să judeci fără să ai toate elementele referitoare la examinare.

Sursa: Liberation

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook