Tesla plătește despăgubiri de 137 de milioane de dolari unui fost angajat de culoare, victimă a rasismului

Tesla plătește despăgubiri de 137 de milioane de dolari unui fost angajat de culoare, victimă a rasismului
Elon Musk, CEO al Tesla. Foto: AP

Un tribunal din California a condamnat compania Tesla la plata unor despăgubiri de 137 de milioane de dolari unui fost angajat de culoare, după ce s-a dovedit că a mușamalizat actele de rasism pe care bărbatul le-a suferit pe când lucra într-o fabrică a grupului.

Owen Diaz a lucrat ca operator de ascensoare de marfă între iunie 2015 și iulie 2016, la uzina producătorului de vehicule electrice din Fremont (California), unde a întâmpinat un mediu de lucru ostil și a fost insultat. În timpul procesului, Owen Diaz a explicat că afro-americanii de la fabrică, unde lucra și fiul său, erau în mod regulat victime ale poreclelor rasiste și ale disprețului.

„Imaginea progresistă a Tesla era o fațadă care ascundea tratamentul retrograd și degradant față de angajații afro-americani”. Owen Diaz susține că, în ciuda plângerilor adresate conducătorilor, Tesla nu a reacționat pentru a pune capăt atitudinii rasiste.

Tribunalul federal din San Francisco i-a acordat câștig de cauză lui Owen Diaz și l-a îndreptățit să primească despăgubiri de 136,9 milioane de dolari, potrivit Bloomberg News, care îl citează pe unul dintre avocații reclamantului, Lawrence Organ. „Suntem fericiți că juriul a sesizat adevărul și a stabilit o sumă care, sperăm, va determina Tesla să acționeze”.

Din partea Tesla, vicepreședintele responsabil cu resursele umane, Valerie Capers Workman, a recunoscut că atmosfera nu era „perfectă” la fabrica din Fremont, unde și alți angajați au mărturisit că „au auzit în mod regulat insulte rasiste”, inclusiv cuvântul „negru”.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook