Talibanii care au ocupat ambasada britanică la Kabul îi roagă pe diplomați să revină

Talibanii care au ocupat ambasada britanică la Kabul îi roagă pe diplomați să revină

Noii ocupanți ai ambasadei britanice la Kabul nu înțeleg de ce diplomații nu revin. „De ce nu se întorc?”, întreabă unul dintre comandanții talibani care escortează echipa de jurnaliști a Sky News. „Ne spun că ei cred în drepturile omului. Atunci de ce nu sunt aici? Kabulul este sigur acum. De ce nu se întorc?”

Un alt taliban îi invită pe oficialii britanici să se întoarcă „astăzi, mâine, când vor”, adăugând: „Am fi fericiți să fi aici, cu noi.”

Cu toate că ambasada este răvășită și multe bunuri sunt distruse sau pur și simplu au dispărut, talibanii spun că „nu s-au atins de nimic”. „Nu avem voie. Totul este intact”. Explică, în schimb, că alți „mujahedini” au ajuns acolo înaintea lor. „Erau hoți”, spun ei.

Un ceas de perete, acum trântit la podea, încă mai ticăie. Amintește parcă de replica unui comandant taliban, rostită acum 20 de ani, când armata aliaților a pătruns în Afganistan: „Voi aveți ceasuri, dar noi avem timp.”

Într-un final, a funcționat.

Toate clădurile guvernamentale poartă acum steagurile talibanilor. Inclusiv ambasadele.

Lângă cea a Canadei zac saci de gunoi plini cu sticle de alcool golite. „Este împotriva legii Sharia”, spune comandantul Abdul Malik.

„Probabil aveau foarte mulți bani dacă beau așa mult… obișnuiau să aibă mâncare bună, să se îmbete, apoi să facă sex între ei.”

Într-un apel direct către diplomați, politicieni și oameni de afaceri, comandantul spune: „Veniți și reluați-vă activitatea. Nu veți fi agresați… este vorba de relațiile diplomatice, este dreptul fiecărei țări. Trebuie s-o facem.”

Sursa: Sky News

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook