SUA| Statuia generalului Lee, considerată simbol rasist, a fost dezmembrată

SUA| Statuia generalului Lee, considerată simbol rasist, a fost dezmembrată

Statuia generalului Lee, monument considerat simbol rasist în Statele Unite, care amintește de trecutul dificil al sclavilor din America, a fost dezmembrat miercuri, 8 septembrie, în statul Virginia. Statuia fostului comandant al sudiștilor, aflată de 130 de ani pe soclul său de 12 metri înălțime, a fost dezmembrată de o macara în Richmond, fosta capitală secesionistă în timpul războiului civil.

Sute de oameni s-au adunat pentru a asista la eveniment. Unii au ridicat pumnii și au lansat urale când impunătoarea piesă de bronz, opera artistului francez Antonin Mercié, a fost smulsă de pe soclul său. Principalul lider militar confederat, Robert Lee, a luptat cu statele din sud împotriva celor din nord, care aboliseră sclavia.

„A cui este strada? A noastra!”, au scandat martorii adunați pe Monument Avenue.

În timp ce multe monumente confederate din întreaga țară au fost recent dezasamblate pe ascuns – uneori la miezul nopții – sub presiunea mișcării Black Lives Matter, guvernatorul democrat al Virginiei, Ralph Northam, a dorit să ofere un spectacol național. Monumentele ridicate în cinstea lui Robert Lee și a celorlalte mari figuri ale statelor din sud sunt acum considerate simboluri rasiste de către mulți americani, în timp ce alții le văd ca parte a moștenirii lor istorice.

Ca ilustrare a diviziunii profunde care împarte țara pe acest subiect, fostul președinte republican Donald Trump a denunțat miercuri într-un comunicat de presă desființarea monumentului care celebrează unul dintre cei mai mari strategi.

“Cultura noastră este distrusă, iar istoria și moștenirea noastre, fie ele bune sau rele, sunt șterse de stânga radicală”, spune Donald Trump, fost președinte al Statelor Unite, într-un comunicat de presă.

Sursa: Le Point

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook