Sute de femei afgane iau apărarea talibanilor. „Suntem satisfăcute de atitudinea mujahedinilor”

Sute de femei afgane iau apărarea talibanilor. „Suntem satisfăcute de atitudinea mujahedinilor”

Câteva sute de femei afgane, cu fețele complet acoperite, s-au adunat într-un amfiteatru al universității din Kabul pentru a sprijini noul regim taliban a cărui politică cu privire la femei provoacă îngrijorare în țară și în străinătate.

Aproximativ 300 de femei fluturau steagurile noilor stăpâni din Afganistan, în timp ce ascultau vorbitorii veniți să apere măsurile noului regim.

Câteva dintre ele sunt îmbrăcate cu burka, un voal complet cu deschidere la nivelul ochilor, care era obligatoriu în primul regim taliban (1996-2001). Multe dintre ele purtau mănuși negre.

Talibanii, care s-au întors la putere pe 15 august, la 20 de ani după ce au fost expulzați, ar putea impune din nou reguli drastice, în special cu privire la problema drepturilor femeilor.

Populația și comunitatea internațională sunt îngijorate de aplicarea strictă a Shariei, legea islamică, dictată de talibani când au fost prima dată la putere. Femeile nu aveau atunci voie să studieze sau să lucreze.

Mișcarea islamistă promite că drepturile femeilor vor fi respectate și că vor putea merge la cursuri, cu condiția să poarte un abaya și un niqab.

Sâmbătă, în amfiteatrul Universității Shaheed Rabbani, cele care au luat cuvântul au criticat femeile care au ieșit în stradă în ultimele zile, pentru a protesta.

„Statisfăcute” de talibani

„Suntem împotriva femeilor care demonstrează în stradă, susținând că reprezintă femeile afgane”, spune prima vorbitoare.

„Este libertatea de a iubi vechiul guvern? Nu, asta nu este libertate”, adaugă ea. „Guvernul care a plecat abuza femeile. Au fost recrutate doar pentru frumusețea lor”.

O altă studentă, Shabana Omari, spune că este de acord cu politica talibanilor, conform căreia femeile ar trebui să poarte voal. „Cei care nu poartă hijab ne rănesc pe noi toți”.

Pentru o altă vorbitoare, Somaiya, lucrurile s-au schimbat în bine de când s-au întors talibanii.

„Nu vom mai vedea „bihijabi” (persoane care nu poartă batic). Femeile vor fi în siguranță.”

La finalul ședinței, femeile au mărșăluit pe străzi fluturând pancarte pe care se putea citi „femeile care au părăsit Afganistanul nu ne pot reprezenta” sau „suntem satisfăcute de atitudinea și comportamentul mujahedinilor (talibanilor) „.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook