Studiu The Lancet| Ivermectina ameliorează simptomele și reduce încărcătura virală, dacă este administrată imediat după debutul Covid-19

Studiu The Lancet| Ivermectina ameliorează simptomele și reduce încărcătura virală, dacă este administrată imediat după debutul Covid-19

Revista medicală The Lancet publică un studiu referitor la tratamentul cu ivermectină în cazul bolnavilor Covid-19. Rezultatele arată că ivermectina ameliorează simptomele și reduce încărcătura virală.

Abstract

Ivermectina inhibă replicarea SARS-CoV-2 in vitro, la concentrații care nu sunt ușor de atins cu dozele aprobate în prezent. Există dovezi limitate care să susțină utilizarea sa clinică pentru pacienții cu COVID-19. Am efectuat un studiu pilot, randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, pentru a evalua eficacitatea unei doze unice de ivermectină în reducerea transmiterii SARS-CoV-2, atunci când este administrat imediat după debutul bolii.

Metode

Au fost înscriși pacienți cu forme ușoare și medii de COVID-19, care nu prezentau factori de risc sau comorbidități și care au ajuns la camera de urgență a Clinicii Universității de Navarra între 31 iulie 2020 și 11 septembrie 2020. Toate internările au avut loc în decurs de 72 de ore de la debutul febrei sau tusei. Pacienții au fost împărțiți în două grupuri: 1. au primit ivermectină, 400 mcg / kg, doză unică ( n  = 12) sau placebo ( n = 12). Metoda de evaluare a rezultatului a fost proporția pacienților cu SARS-CoV-2 detectabil prin test RT-PCR în ziua 7 post-tratament. Rezultatul a fost susținut de determinarea încărcăturii virale și a infectivității fiecărei probe. Diferențele dintre ivermectină și placebo au fost calculate utilizând testul exact al lui Fisher și prezentate ca raport de risc relativ. Studiul este înregistrat la ClinicalTrials.gov: NCT04390022.

Constatări

Toți pacienții recrutați au finalizat studiul (vârsta medie – 26 de ani [19-36 – ivermectină și 21-44 – placebo]; 12 [50%] femei; 100% au avut simptome la recrutare, 70% au raportat cefalee, 62% cu febră; 50% au raportat stare generală de rău și 25% au raportat tuse). În ziua 7, nu a existat nicio diferență în proporția pacienților cu test RT-PCR pozitiv (RR 0,92, 95% CI: 0,77-1,09, p  = 1,0). Grupul cu ivermectină a avut sarcini virale mai mici în ziua 4 ( p  = 0,24 pentru gena E; p = 0,18 pentru gena N) și ziua 7 (p  = 0,16 pentru gena E; p  = 0,18 pentru gena N) după tratament, precum și valori mai mici de IgG în ziua 21 după tratament ( p = 0,24). Pacienții din grupul cu ivermectină s-au recuperat mai devreme din hiposmie / anosmie (76 vs 158 zile/pacient; p <0,001).

Interpretare

Dintre pacienții cu COVID-19 non-sever și fără factori de risc, care au primit o doză unică de 400 mcg / kg de ivermectină în decurs de 72 de ore de la debutul febrei sau tusei, nu a existat nicio diferență în proporția testelor pozitive RT-PCR. Însă a existat o reducere semnificativă a anosmiei / hiposmiei auto-raportate, o reducere a tusei și o tendință de scădere a încărcăturii virale și scăderea valorilor IgG, ceea ce justifică evaluarea din studiile mai mari.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook