Studiu| Care este cantitatea minimă de anticorpi care te protejează împotriva infectării sau reinfectării cu SARS-Cov-2

Studiu| Care este cantitatea minimă de anticorpi care te protejează împotriva infectării sau reinfectării cu SARS-Cov-2

Un studiu realizat de laboratorul de virusologie al Spitalului Universitar din Toulouse și publicat în Journal of Infection stabilește o legătură între nivelul de anticorpi și riscul de infectare sau reinfectare cu SARS-Cov2. Laboratorul a analizat nivelurile de anticorpi a 8.758 de angajați, pe care i-a monitorizat de la primul val de contaminare, pentru a determina ce niveluri de anticorpi au oferit protecție.

„Avem două grupuri de studiu, cel al persoanelor infectate și vaccinate și cel al persoanelor vaccinate care nu au fost infectați anterior”, explică Chloé Dimeglio, bio-statistician al laboratorului.

Obiectivul a fost de a stabili o relație între concentrația de anticorpi neutralizanți și anticorpii totali măsurați (printr-o metodă de imunoanaliză enzimatică) și protecția împotriva infectării sau reinfectării cu SARS-CoV-2.

După serologie, a fost stabilit nivelurile de anticorpi din sânge care pot sau nu să protejeze împotriva SARS-Cov2. „Cei cu un titru total de anticorpi sub 141 au o rată de protecție de 12,4%. Pentru cei care au avut un titru de anticorpi de peste 1.700, nu au existat infectări sau reinfectări. Între cele două praguri, rata de protecție este de aproximativ 90%, ceea ce înseamnă că respectivii sunt protejați în proporție de 90% împotriva infectării și implicit împotriva riscului de a dezvolta o formă severă”, spune cercetătorul.

Majoritatea persoanelor infectate și apoi vaccinate au avut un titru de anticorpi peste pragul de 1.700, la o lună după prima doză, unii ajungând chiar la 147.000.

La o lună după a doua doză, niciunul dintre angajații vaccinați nu a prezentat un titru de anticorpi sub pragul de 141. „Există doar câțiva peste 1.700, dar majoritatea se află în categoria intermediară”, specifică bio-statisticienii.

În schimb, dintre cei infectați, dar nevaccinați, 79,3% au avut la trei luni după infectare titruri totale de anticorpi sub 141 și, prin urmare, erau din nou vulnerabili la virus.

„Definiția acestor praguri de protecție în legătură cu răspunsul imun după o vaccinare sau o infectare naturală este esențială astăzi pentru a rafina protocoalele de vaccinare (a treia doză ) sau terapeutice (utilizarea anticorpilor monoclonali) în special pentru persoanele imunocompromise, care răspund slab la programele convenționale de vaccinare”, spune Dimeglio.

„Interesul acestui studiu este de a determina un prag – aici 141 de unități / ml – sub care persoana nu este protejată și, pentru această persoană, va fi necesară stabilirea unei strategii (de exemplu, o doză suplimentară de vaccin / tratament cu anticorpi monoclonali pentru persoanele imunocompromise). Acest lucru face posibilă și calibrarea monitorizării pe termen lung și optimizarea strategiilor de vaccinare, prin estimarea duratei de protecție”, explică Chloé Diméglio pentru Ladepeche.

Studiul nu a evaluat imunitatea mediată de celulele de memorie, iar pragurile de protecție definite ar trebui comparate cu cele obținute în studii ulterioare. De asemenea, este esențial să se estimeze influența capacității de neutralizare redusă a anticorpilor împotriva noilor variante de virusuri emergente.

Sursa: 20 minutes

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook