Somnul în timpul zilei crește riscul de Alzheimer sau demență

Somnul în timpul zilei crește riscul de Alzheimer sau demență

„Persoanele care se bazează pe sieste în timpul zilei pentru a recupera somnul pierdut, sau cele care lucrează noaptea și sunt obligate să doarmă ziua, pot fi expuse riscului și pot dezvolta tulburări neurologice”, a spus Maiken Nedergaard, unul dintre autorii studiului publicat pe 2 septembrie în Nature Communications.

Somnul în timpul zilei perturbă sistemul glimfatic, care este responsabil pentru eliminarea „reziduurilor” care se acumulează în creierul nostru. Acest sistem se bazează pe „ritmuri zilnice dictate de ceasul nostru biologic”.

Studiul a fost realizat pe șoareci. Cercetătorii au anesteziat rozătoarele nocturne pentru a le face să doarmă. Au descoperit că sistemul glimfatic a rămas activ în timp ce șoarecii dormeau. În asemenea condiții, cu somnul perturbat, proteinele toxice nu sunt eliminate bine și se acumulează în creier.

De aici și necesitatea de a nu ne perturba ritmul circadian, un fel de ceas biologic care, pe o perioadă de 24 de ore, reglementează multe aspecte ale fiziologiei noastre, scrie Futura-Sciences.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook