Simptome de Covid-19 timp de 257 de zile. „Mi-a distrus viața. Înfricoșător este că medicii nu știu cât va dura”

Simptome de Covid-19 timp de 257 de zile. „Mi-a distrus viața. Înfricoșător este că medicii nu știu cât va dura”
Foto: Ashley Antonio 

Simptomele Covid-19 durează, în medie, între cinci și șapte zile, iar după 14 zile ești vindecat și în afara riscului de a transmite virusul. Au fost însă raportate cazuri de „Covid pe termen lung”, unii pacienți experimentând stări de oboseală și anxietate timp de câteva săptămâni sau luni. 

Ashley Antonio, din Canada, este însă într-o situație excepțională, chiar și printre pacienții care se vindecă mai greu. Experimentează simptome caracteristice Covid-19 de 257 de zile, potrivit CBC.

„În unele zile mă simt bine, iar în altele mă trezesc din somn și nu pot să respir, nu pot să mă mișc. Eram sănătoasă, nu aveam probleme, nu aveam comorbiditățile despre care tot vorbesc specialiștii… A apărut de nicăieri și mi-a distrus viața”, declară femeia.

În martie, când a contractat virusul, Ashley a crezut că are probleme digestive. Dar acestea au persistat timp de câteva săptămâni și au culminat cu simptome mai grave, precum pierderi de memorie, palpitații, halucinații, care au determinat-o să meargă la spital. Acolo a aflat că are Covid.

Afecțiunile nu au dispărut după tratament și experimentează și în prezent dureri de cap insuportabile, congestie pulmonară, erupții cutanate, umflături cronice la nivelul articulațiilor și palpitații.

Ashley transmite un mesaj care să responsabilizeze și care să-i facă pe ceilalți să înțeleagă că riscul este real și Covid-19 poate avea consecințe dure, chiar și pentru cei sănătoși.

„Medicii și canalele media lasă impresia că fie te recuperezi în 10 zile și viața revine la normal, fie mori. Dar sunt foarte mulți oameni uneva la mijloc, iar traiul nostru este puteric afectat, în fiecare zi”.

Înainte de a se îmbolnăvi, femeia făcea sport zilnic, iar acum abia poate urca câteva scări fără să gâfâie.

Cazul este fără rezolvare pentru medici, care nu reușesc să deslușească misterul. De la începutul bolii, Ashley a ajuns de patru ori la urgențe, de la începutul bolii, a fost internată și apoi trimisă acasă, de fiecare dată. A făcut o serie de teste care au relevat că a dezvoltat artrită reumatoidă și a fost diagnosticată cu sindrom de tahicardie posturală ortostatică, o afecțiune a sistemului circulator.

Testele de sânge au arătat un nivel ridicat de inflamație. Testul Covid-19 este negativ acum, dar prezintă un nivel ridicat al anticorpilor în organism.

„Partea cea mai înfricoșătoare este că medicii nu știu. Ar putea dura alte câteva luni, poate ani, sau ar putea fi pentru totdeauna”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook