Serul Novavax, cu tehnologie utilizată în trecut pentru vaccinurile antigripale, are eficiență de 89%

Serul Novavax, cu tehnologie utilizată în trecut pentru vaccinurile antigripale, are eficiență de 89%

Compania de biotehnologie Novavax anunță că vaccinul anti-Covid pe care l-a dezvoltat are o eficiență de 89% – potrivit datelor premilinare ale unui studiu britanic. Funcționează și împotriva noilor variate descoperite în Marea Britanie și Africa de Sud, dar cu o eficacitate redusă.

Studiul britanic, care include aproximativ 15.000 de persoane, este încă în desfășurare. Analiza intermediară arată că 62 de participanți au fost infectați – cinci din grupul care a primit vaccinul, restul din grupul placebo.

Novavax sugerează însă că serul pe care îl produce are eficiență de 96% pentru varianta de bază și aproape 86% pentru tulpina britanică. Cifrele sunt bazate pe numărul de cazuri apărute după cel puțin o săptămână de la administrarea rapelului.

„Ambele cifre demonstrează cert abilitatea vaccinului de a produce un răspuns imunitar puternic”, spune Stanley Erck, CEO al Novavax.

În ce privește tulpina sud-africană, studiul arată că eficiența vaccinului Novavax este de 60%. „Sunt rezultate bune, există motive să fim optimiști”, spune Glenda Grey, șeful Consiliului de Cercetare Medicală din Africa de Sud.

Novavax spune că are nevoie de date suplimentare pentru a cere aprobare de utilizare din partea autorităților britanice – s-ar putea întâmpla luna viitoare. Între timp, a început dezvoltarea unor seruri destinate mutațiilor apărute recent.

Laboratorul american Novavax a dezvoltat un vaccin pe bază de proteine ​​recombinante (tehnologie deja utilizată, în special pentru vaccinurile antigripale) –  proteina virală S, pentru „spike” (vârfuri de pe suprafața virusului), izolată și injectată, astfel încât anticorpii să poată reacționa.

Care sunt diferențele între vaccinarea cu proteine spike ​​și cea cu ARN mesager? Vaccinul pe bază de proteine ​​stimulează doar producerea de anticorpi, dar nu și cea a limfocitelor T, care ucid celulele infectate. Ambele răspunsuri imune sunt importante. În teorie, ARN-ul mesager ar trebui să funcționeze mai bine.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook