Sechele pulmonare după Covid-19. „Ne temem de apariția unei noi boli”

Sechele pulmonare după Covid-19. „Ne temem de apariția unei noi boli”

Prof. Chantal Raherison-Semjen este președinte al societății de pneumologie din Franta (SPLF) și șef al departamentului de pneumologie CHU din Bordeaux. El spune că o nouă boală pulmonară ar putea apărea, iar medicii generaliști ar trebui să chestioneze sistematic pacienții cu privire la respirația lor, în special dacă au fost bolnavi de Covid și să-i trimită la o evaluare respiratorie minimă.

Interviul publicat în Le Figaro:

LE FIGARO: Știm acum mai multe despre boala pulmonară cauzată de Sars-CoV-2?

Prof. Chantal RAHERISON-SEMJEN: Da, știm că este atât o infecție respiratorie, cât și o boală a vaselor de sânge. În plămâni există leziuni alveolare. Alveolele sunt pungile mici unde au loc schimburi respiratorii (intră oxigenul și iese dioxid de carbon). În cazul Covid-19 există o inflamație difuză cu edem și, în unele cazuri, se produce înmulțirea celulelor numite fibroblaste care provoacă fibroză, adică rigidizarea peretelui alveolar.

Este ceva specific pentru Covid-19?

Nu, acest mecanism nu este specific, ci se observă și în alte infecții virale sau bacteriene după debutul infecțiilor respiratorii, cum ar fi gripa, Sars-CoV-1 sau Mers-CoV. În schimb, implicarea trombotică (formarea de cheaguri) a vaselor de lângă alveole, care a fost observată la unii pacienți, pare specifică acestei infecții.

De aici, embolismele pulmonare (obstrucția arterelor care alimentează plămânii) și discrepanța dintre pacienții care au fost într-o stare gravă din punct de vedere clinic deși nu păreau să aibă o implicare pulmonară difuză și semnificativă la controlul prin scanner. Ar fi fost necesar să se facă o tomografie cu injecție pentru a vedea deteriorarea vaselor, dar la începutul epidemiei s-a crezut că este o infecție respiratorie izolată.

« Este urgent să organizăm monitorizarea pacienților cu Covid și screeningul pentru sechele deoarece va trebui să includem evaluările și urmărirea acestor pacienți în consultațiile noastre.» spune  Prof. Chantal Raherison-Semjen

Putem avea sechele pulmonare fără să știm?

Într-adevăr, unii pacienți care au prezentat puține simptome (sau deloc!) probabil nu au fost diagnosticați. Fibroza se poate dezvolta mai târziu, uneori chiar și la ani după leziunile respiratorii, de exemplu după tuse convulsivă sau rujeolă. Fibroza este un fenomen de reparație care duce la o remodelare vizibilă pe CT. Va fi necesar să se urmărească pacienții care au avut probleme pulmonare din cauza Sars-CoV-2. Acesta este motivul pentru care înființăm un studiu de pneumologie post-Covid

Cine sunt persoanele care ar trebui să fie consultate mai întâi?

Persoanele care au fost spitalizate la terapie intensivă, persoanele care au dispnee (dificultate de respirație) care persistă între 4 și 6 săptămâni după episodul infecțios. Dificultățile de respirație este foarte subiectivă și inițial nu îți dai seama când stai și nu faci nimic.

Medicii generaliști ar putea să chestioneze sistematic pacienții despre respirația lor, mai ales dacă au fost bolnavi și să-i trimită la o evaluare respiratorie minimă dacă este cazul. Același lucru trebuie făcut dacă saturația de oxigen, măsurată cu ajutorul unui senzor mic înfipt în vârful degetului (saturometru) este mai mică de 96% în aerul ambiant. Ne temem acum de apariția unei boli post-Covid cu un val de pacienți cu sechele pulmonare.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook