Școlile și liceele se redeschid doar pentru băieți, în Afganistan

Școlile și liceele se redeschid doar pentru băieți, în Afganistan

Un început 100% masculin: doar elevilor afgani de sex masculin li s-a permis să se întoarcă la școlile primare și licee sâmbătă, măsură criticată de Unicef, care a cerut noului regim taliban să nu „lase fetele în urmă”.

La zece zile de la redeschiderea universităților private din țară, Ministerul Educației a anunțat că „toți profesorii și elevii de sex masculin” din licee se vor întoarce la cursuri, fără a face nicio mențiune legată de femeile profesor sau eleve.

Situația alimentează și mai mult îngrijorarea populației afgane și a comunității internaționale, care se tem să vadă același scenariu ca atunci când fundamentalistii au fost în trecut la putere, între 1996 și 2001.

După plecarea talibanilor, alungați de coaliția internațională condusă de Statele Unite, femeile au reușit treptat să-și recupereze drepturile și să acceseze locuri de muncă care le erau interzise în trecut.

În 20 de ani, numărul școlilor s-a triplat, iar numărul elevilor a crescut de la 1 milion la 9,5 milioane.

De la revenirea la putere, talibanii au încercat să liniștească comunitatea internațională asigurând, printre altele, că drepturile femeilor vor fi respectate.

Femeile își păstrează cu siguranță dreptul de a studia la universitate, dar vor trebui să poarte un abaya și un hijab pentru a avea acces la cursuri. Lecțiile vor fi organizate pe cât posibil cu studenți de un singur sex.

Sursa: RTBF

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook