Șahista Nona Gaprindashvili dă în judecată Netflix și solicită 5 milioane de dolari pentru maniera „sexistă” în care a fost prezentată în „Queen’s Gambit”

Șahista Nona Gaprindashvili dă în judecată Netflix și solicită 5 milioane de dolari pentru maniera „sexistă” în care a fost prezentată în „Queen’s Gambit”
Nona Gaprindashvili concurând împotriva unor bărbați

Nona Gaprindashvili, un nume mare în lumea șahului, a decis să dea în judecată Netflix pentru defăimare. Ea susține că numele și cariera ei sunt citate într-o manieră „sexistă” și „disprețuitoare” în seria de succes The Queen’s Gambit. Sahista sovietică solicită daune de 5 milioane de dolari.

O frază care este pronunțată în mod special în ultimul episod al seriei a deranjat-o profund pe șahistă. La o competiție de șah organizată la Moscova, împotriva protagonistei Beth Harmon, interpretată de Anya Taylor-Joy, gazda evenimentului spune: „Singurul lucru neobișnuit despre Beth este genul ei, dar nu. Nu este unic pentru Rusia. Există Nona Gaprindashvili, însă ea este campioană mondială, dar nu s-a confruntat niciodată cu un bărbat”.

O minciună intentionată

În plângerea ei, fosta jucătoare de șah, acum în vârstă de 80 de ani, își amintește că s-a confruntat cu zeci de jucători de sex masculin de top și a învins 28 în carieră. Avocații ei adaugă că, în producția Netflix, Nona Gaprindachvili este identificată drept rusoaică, dar ea „este georgiană, iar georgienii au suferit de dominația rusă atunci când făceau parte din Uniunea Sovietica”.

Netflix avea aceste informații, dar a „mințit în mod deliberat”, în încercarea „meschină și cinică” de a face ca personajul principal al serialului să pară revoluționar. Compania americană a declarat că are „cel mai mare respect pentru doamna Gaprindashvili și pentru ilustra sa carieră” și consideră că „plângerea nu are niciun temei”.

Prima femeie care a obținut statutul de mare maestru internațional de șah (superior celui de campioană mondială) nu va abandona lupta. Născută în 1941 în Zugdidi, în vestul Georgiei, Nona Gaprindachvili joacă șah de la vârsta de 13 ani. A câștigat Campionatul Mondial feminin la vârsta de 20 de ani și și-a apărat cu succes titlul de patru ori.

Sursa: Huffington Post

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook