Joe Biden adaugă rujeola pe lista bolilor care necesită carantină

Joe Biden adaugă rujeola pe lista bolilor care necesită carantină

Președintele american Joe Biden a semnat vineri un ordin executiv prin care adaugă rujeola pe lista bolilor transmisibile care ar putea necesita carantină, după ce mai mulți refugiați afgani au fost diagnosticați cu boala extrem de contagioasă după sosirea în Statele Unite.

Astfel, rujeola devine una dintre bolile pentru care autoritățile federale de sănătate pot emite ordine de carantinare persoanelor care au fost diagnosticate cu boala sau expuse la persoane infectate, care trebuie să se autoizoleze pentru a proteja sănătatea publică, declară un oficial de la Casa Albă într-un comunicat.

„Această acțiune a fost întreprinsă la cererea oficialilor din domeniul sănătății publice, care au citat cazurile de rujeolă în rândul afganilor care au ajuns recent în SUA, precum și mai multe focare anterioare de rujeolă, din ultimii ani”, adăugă oficialul, vorbind sub protecția anonimatului.

Nu oferă detalii cu privire la natura sau durata carantinei.

Rujeola a fost declarată eradicată în Statele Unite în 2000, potrivit Centrului SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), ceea ce înseamnă că nu mai este prezentă în mod constant. 13 cazuri de rujeolă au fost confirmate în Statele Unite în 2020.

Zborurile care transportau refugiați afgani către Statele Unite au fost temporar întrerupte, din cauza a patru cazuri de rujeolă, declara Casa Albă săptămâna trecută.

„Toți afganii care sosesc trebuie să fie vaccinați împotriva rujeolei, precum și pentru boli ca poliomielita și Covid-19, ca o condiție de a rămâne în Statele Unite”, spune oficialul.

Afganii sunt vaccinați la bazele militare din străinătate, înainte de a zbura spre Statele Unite.

Rujeola poate fi periculoasă, în special pentru bebeluși și copii mici, iar pneumonia se numără printre posibilele complicații, potrivit CDC.

Sursa: Reuters

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook