Comitetul consultativ al FDA votează împotriva administrării dozei 3 a vaccinului anti-Covid

Comitetul consultativ al FDA votează împotriva administrării dozei 3 a vaccinului anti-Covid

Comitetul pentru vaccinuri al Agenției pentru Medicamente (FDA) din SUA a votat împotriva administrării celei de-a treia doze a vaccinului anti-Covid de la Pfizer, spunând că sunt necesare mai multe date legate de eficacitate. În schimb, persoanele în vârstă sau cele care au un risc crescut de a dezvolta o formă gravă a bolii pot primi în continuare rapelul.

Comitetul consultativ pentru vaccinuri și substanțe biologice conexe s-a întâlnit vineri și a ascultat argumentele oamenilor de știință și reprezentanților Pfizer pentru autorizarea unei a treia doze de vaccin. După câteva ore de dezbateri, grupul a votat împotriva aprobării celei de-a treia doze.

„Nu este clar că toată lumea are nevoie de un stimulent, în afară de un subgrup al populației care ar fi în mod clar expus unui risc ridicat”, spune dr. Michael G. Kurilla, membru al comitetului și oficial la Institutul Național de Sănătate.

Votul negativ a fost cel mai recent dintr-o serie de eșecuri pentru planul de rapel al președintelui Biden, pe care l-a anunțat acum o lună. Biden a spus la vremea respectivă că dorește ca majoritatea adulților care au primit o a doua doză Pfizer sau Moderna, cu cel puțin opt luni în urmă, să primească doze de rapel începând cu 20 septembrie.

Nu există dovezi

Doi oamenii de știință ai FDA au spus că nu există încă dovezi credibile care să susțină decizia pentru populația generală.

Votul comitetului FDA a venit după ore întregi de prezentări ale oficialilor Pfizer, CDC, guvernului israelian și experților independenți, cu privire la gama complexă de date pe care au colectat-o ​​până acum despre eficacitatea în scădere a vaccinurilor în timp.

Decizia nu este obligatorie și FDA poate aproba totuși rapelurile. Administrația Biden se bazează pe aprobarea agenției pentru a merge mai departe cu planul său de a începe implementarea dozelor suplimentare înainte de sfârșitul lunii.

Sursa: New York Times

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook