Sărbători de iarnă în Europa. Ce restricții impun guvernele de Crăciun și Revelion

Sărbători de iarnă în Europa. Ce restricții impun guvernele de Crăciun și Revelion

„Sărbătorile nu vor fi ca în alți ani”. În ciuda speranței care s-a născut datorită tendințelor favorabile în statisticile coronavirusului, unele guverne au decis să interzică reuniunile de familie de sărbători, iar altele au optat pentru flexibilitate în această perioadă foarte specială.

Belgia – restricții severe

Contaminare la 100.000 de locuitori, în ultimele 14 zile: 333,6 (România: 573,1)

Decese la 100.000 de locuitori, în ultimele 14 zile: 17,2 (România: 11,7)

Belgia va fi avea unele dintre cele mai severe restricții de sărbători: guvernul a decis să interzică reuniunile de familie în decembrie. Crăciunul și Anul Nou vor fi sărbătorite într-un cerc restrâns, cu membri ai familiei care locuiesc sub același acoperiș (posibil cu încă un contact strâns per familie). Pentru ca această perioadă să nu fie insuportabilă pentru persoanele izolate, aceștia vor avea dreptul să primească acasă doi oaspeți în același timp pentru Ajun și Ziua de Crăciun.

Olanda: probabil nicio schimbare

Contaminare la 100.000 de locuitori, în ultimele 14 zile: 410 (România: 573,1)

Decese la 100.000 de locuitori, în ultimele 14 zile: 5 (România: 11,7)

Decizia privind sărbătorile nu va sosi înainte de 8 decembrie. Dar, după toate probabilitățile, normele actuale ar trebui menținute, fără relaxare suplimentară, a avertizat vineri premierul Mark Rutte. „Cifrele rămân îngrijorătoare și nu mai sunt la fel de liniștitoare ca la ultima conferință de presă”.

OMT, grupul de experți olandez, a sugerat o extindere a numărului maxim de oaspeți (de la trei persoane la șase persoane, în afara casei), dacă cifrele contaminării o permit. Dar statisticile virusului nu mai scad în Olanda, dimpotrivă, iar perspectiva unei relaxări în ceea ce privește contactele sociale scade.

Dar olandezii au o viață mai liberă decât alții: au din nou acces la cultură – teatre, muzee, cinematografe și săli de concerte, ca și accesul la grădinile zoologice și parcurile de distracții. În plus, piscinele sunt deschise, precum și bibliotecile și chiar cazinourile. Treizeci de persoane pot participa la nunți și înmormântări.

Industria HoReCa este închisă, cu excepția livrărilor. Magazinele neesențiale sunt deschise, dar se închid cel târziu până la ora 20:00. O excepție este permisă pentru supermarketuri și alte magazine esențiale. Cu toate acestea, vânzarea alcoolului este interzisă între orele 20:00 și 07:00.

Germania: mai întâi restricții, apoi relaxare

Contaminare la 100.000 de locuitori, în ultimele 14 zile: 304,2 (România: 573,1)

Decese la 100.000 de locuitori, în ultimele 14 zile: 4,5 (România: 11,7)

Cele 16 landuri germane au convenit asupra relaxării temporare a măsurilor de sănătate în timpul vacanței de sărbători. Înseamnă că nemții vor putea primi în casele lor maximum 10 oaspeți din afara familiei și nu doar dintr-o singură familie, între 23 și 1 ianuarie. Copiii cu vârsta de până la 14 ani nu sunt luați în calcul. „Sărbătorile de iarnă pot fi organizate alături de familie și prieteni în acest an, dar la scară redusă”, au declarat guvernatorii landurilor.

În schimb, germanii vor trebui să facă un efort preliminar: măsurile sunt drastice până pe 20 decembrie, cu adunări limitate la 5 persoane. Guvernul îndeamnă cetățenii să se autoizoleze înainte și după sărbători, pentru a preveni contaminarea exponențială în timpul festivităților. Mesajul este: „stați cât mai mult acasă”.

Germanii sunt îndemnați să-și facă cumpărăturile de Crăciun în timpul săptămânii și nu doar în weekend. Nu există o interdicție generală asupra artificiilor, dar orașele pot decide altfel la nivel local. Unele landuri pot să nu aplice scenariul de relaxare de la sfârșitul anului, dacă cifrele cresc brusc.

Marea Britanie: o „bulă” de Crăciun, de maximum patru familii

Contaminare la 100.000 de locuitori, în ultimele 14 zile: 372,1 (România: 573,1)

Decese la 100.000 de locuitori, în ultimele 14 zile: 9,5 (România: 11,7)

Premierul Boris Johnson a schițat săptămâna trecută „planul de iarnă pentru coronavirus”. Anglia va ieși din al doilea blocaj miercuri, 2 decembrie. „Am ajuns la un moment de cotitură și vedem capătul tunelului”, a rezumat șeful guvernului. „Trebuie să rezistăm virusului până când testele și vaccinurile ne vor ajuta să eliminăm măsurile excesiv de restrictive”. Boris Johnson a anunțat că britanicii vor avea ocazia să sărbătorească sfârșitul anului alături de cei dragi.

Relaxarea este programată pentru miercuri, 2 decembrie: magazine neesențiale, coafor, săli de sport și alte activități de agrement vor fi din nou accesibile în toată Anglia. Slujbele și nunțile vor fi din nou permise, cu condiția respectării distanțării. În aer liber, rezidenților li se va permite să se vadă cu 6 persoane în loc de una. Pub-urile, barurile și restaurantele vor fi deschise până la ora 23:00, în loc de ora 22:00.

În ceea ce privește perioada specifica de sărbători: în toată Marea Britanie (inclusiv Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord), fiecare familie va avea dreptul să primească maximum alte trei familii în același timp și formează astfel o „bulă de Crăciun”, între 23 și 27 decembrie. În acest scop, britanicii au dreptul să traverseze țara pentru a se alătura celor dragi.

În următoarele câteva luni, Marea Britanie va lucra la nivel regional, urmând unul din cele trei niveluri de alertă, în funcție de situația locală.

Călătoriile vor fi permise din nou, cu excepția celor mai afectate regiuni.

Franța: un plan pas cu pas

Contaminare la 100.000 de locuitori, în ultimele 14 zile: 353,2 (România: 573,1)

Decese la 100.000 de locuitori, în ultimele 14 zile: 11,6 (România: 11,7)

Franța, la fel ca Belgia, se află în prezent în izolare. Dacă se realizează efectul dorit, guvernul francez ar putea ușura puțin presiunea în timpul sărbătorilor.

Emmanuel Macron a prezentat planul pas cu pas – stabilit conform cifrelor epidemice – pe care țara îl va urma în următoarele săptămâni. Scopul este ca francezii să poată sărbători Crăciunul alături de familia lor, dacă cifrele o permit, și, prin urmare, să îi încurajeze să continue efortul. Așa-numitele întreprinderi neesențiale au reușit să-și redeschidă ușile sâmbătă, iar izolarea în sine va fi înlocuită, pe 15 decembrie, cu o stingere. Acesta din urmă va fi complet ridicată în zilele de 24 și 31 decembrie. Dar pentru ca toate aceste relaxări să fie instituite, curbele trebuie să continue să coboare.

Pentru sărbători, nu a fost stabilită o limită specifică a numărului de oaspeți, deși guvernul recomandă cu tărie sărbătorirea rezonabilă a sfârșitului de an. În prezent, francezii pot găzdui 6 persoane.

La mijlocul lunii decembrie, teatrele și muzeele se pot redeschide. Restaurantele și cafenelele vor trebui să aibă răbdare: nu vor putea fi redeschise înainte de 20 ianuarie, cel mai devreme.

Spania: maxim șase oaspeți?

Contaminare la 100.000 de locuitori, în ultimele 14 zile: 361,4 (România: 573,1)

Decese la 100.000 de locuitori, în ultimele 14 zile: 8,3 (România: 11,7)

Guvernul spaniol propune să limiteze adunările de la sfârșitul anului la 6 persoane. Stingerea va fi adaptată pe 24 și 31 decembrie pentru a permite sărbătorirea Crăciunului și Anului Nou.

Într-o primă versiune preliminară, guvernul îndeamnă cetățenii să primească membrii unei singure familii pentru concediu. Și, în orice caz, să respecte măsurile de prevenție obișnuite, cum ar fi purtarea unei măști, igiena mâinilor, distanțarea fizică, ventilarea camerelor, favorizarea adunărilor în exterior, limitarea contactului și evitarea petrecerilor dacă prezinți simptome.

Italia: spre o întărire a măsurilor?

Contaminare la 100.000 de locuitori, în ultimele 14 zile: 673,7 (România: 573,1)

Decese la 100.000 de locuitori, în ultimele 14 zile: 16 (România: 11,7)

Pe de altă parte, în Italia, veștile nu sunt suficient de încurajatoare pentru a lua în considerare sărbătorirea Crăciunului sau pentru a merge la schi, avertizează premierul Giuseppe Conte. „Nu vor exista sporturi de iarnă. Nu ne putem permite”. El a spus că, în consultare cu omologii săi Emmanuel Macron și Angela Merkel, va fi adoptat un protocol comun pentru a evita deplasarea către zonele de schi.

Primul-ministru nu a exclus, de asemenea, măsuri restrictive în preajma sărbătorilor, pentru a preveni curbele să crească exponențial. Decizia va fi prezentată pe 3 decembrie. Problema călătoriilor între regiunile italiene este, de asemenea, încă studiată, având în vedere riscul ca cele mai afectate regiuni să contamineze regiunile mai puțin afectate. Prin urmare, vor fi luate măsuri specifice.

Sursa: 7sur7

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook