Răceală, gripă, Covid-19. Cum le deosebești și ce măsuri trebuie să iei

Răceală, gripă, Covid-19. Cum le deosebești și ce măsuri trebuie să iei

Iarna se apropie și, odată cu ea, lotul său obișnuit de virusuri și alte mici afecțiuni, nu întotdeauna identificate. Cu diferența că anul acesta virusurile obișnuite se vor alătura epidemiei Sars-CoV-2, ceea ce va face lucrurile mai complexe. Dacă, de obicei, o durere în gât, puțină febră și curgerea nasului nu cauzează îngrijorare și nu te împiedică să continui să trăiești normal, va trebui acum să fii vigilent și să-ți pui mereu aceeași întrebare: e Covid-19?

Cu excepția efectuării unui test, nu există nicio modalitate, mai ales în formele ușoare ale bolii, de a deosebi această infectare de o răceală obișnuită sau gripă. „În ce privește semnele clinice, nu există nicio diferență majoră”, confirmă doctorul Matthieu Calafiore, medic generalist și lector la Universitatea din Lille. „Următoarele câteva luni vor fi complicate. Este de sperat că normele de prevenție și spălarea mâinilor vor încetini epidemiile obișnuite, deoarece suntem abia în septembrie și cabinetele de medicină generală funcționează deja la viteză maximă.”.

Febră, tuse, secreții nazale, dureri de cap sau dureri în gât, oboseală… Aceste simptome pot apărea atât în ​​cazul Covid-19, cât și în cazul gripei sau al răcelii obișnuite. Cu diferența că unele dintre aceste semne apar mai mult sau mai puțin frecvent în funcție de boală, așa cum spune agenția australiană de sănătate. De exemplu, absența febrei tinde să încline diagnosticul în favoarea unei răceli. Dar acest indiciu este departe de a fi infailibil. „Puteți avea Covid fără a avea febră”, avertizează dr. Calafiore. Și invers, este posibil să aveți febră și în cazul unei simple răceli. „În acest caz, durează, de regulă, mai puțin de 24 de ore”, precizează medicul.

Respirație dificilă? Dureri musculare sau diaree? Prezența acestor simptome (în plus față de cele enumerate mai sus) indică prezența SARS-Cov-2 sau a virusului gripal. „În caz de răceală, de obicei nu există niciun impact asupra bronhiilor”, spune Matthieu Calafiore. „Durerile de cap par a fi puțin mai frecvente la persoanele cu Covid”, adaugă medicul. Dar simptomul care diferențiază cel mai bine Covidul de răceala obișnuită și gripă este anosmia (pierderea mirosului).”.

De asemenea, evoluția febrei trebuie monitorizată. „Este mai probabil ca gripa să producă febră mare cu un tipar tipic: febră 40 de grade timp de trei zile, urmată de o scădere de o zi, apoi o revenire de trei zile la 40 de grade”, spune dr. Calafiore.

În orice caz, aceste indicii nu permit diagnosticarea. Pentru moment, indiferent de boală, acestea sunt simptomele pe care le tratăm (scăderea febrei dacă este deranjantă, un analgezic impotriva durerilor de cap și a durerilor de gât etc.).

Se recomandă vaccinul antigripal

Dar pentru a lupta împotriva epidemiei, „până la dovada contrară, este necesar să se ia în considerare în mod implicit că cineva este potențial infectat cu Covid dacă unul prezintă aceste simptome, avertizează Dr. Calafiore. La primul semn al unei infecții virale, trebuie să te izolezi, să te adresezi medicului de familie pentru a face un bilanț și, eventual, să faci un test. A-ți spune că este în regulă și a continua să trăiești normal înseamnă să-ți asumi riscul răspândirii virusului. ” Pe scurt, iarna va fi lungă…”.

În acest an, vaccinarea împotriva gripei este, prin urmare, recomandată. „Nu este o protecție infailibilă – în cel mai bun caz, funcționează în proporție de 60%, ceea ce înseamnă că dacă ești vaccinat și întâlnești virusul gripal, ai 6 șanse din 10 să nu fii infectat. Dar acest lucru te-ar putea salva nu numai de la câteva zile dificile, ci și de la îngrijorarea așteptării rezultatului testului Covid. Chiar și în cazul gripei, izolarea în timpul simptomelor va fi, de asemenea, utilă, pentru a nu participa la răspândirea bolii.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook