Quebec| Pașaportul de vaccinare intră în vigoare pe 1 septembrie, anunță ministrul Sănătății

Quebec| Pașaportul de vaccinare intră în vigoare pe 1 septembrie, anunță ministrul Sănătății

„Condițiile sunt îndeplinite pentru implementarea pașaportului de vaccin”, explică ministrul Sănătății, Christian Dubé, afirmând că prezența variantei Delta – combinată cu creșterea cazurilor – necesită o puternică acțiune în Quebec.

Potrivit ministrului, obiectivul este ca pașaportul „să permită persoanelor vaccinate să acceseze evenimente publice cu trafic ridicat și activități de socializare cu rată ridicată de contact, pentru activități neesențiale. Ne gândim, printre altele, la festivaluri și spații interioare cu activitate intensă – baruri, restaurante și săli de sport, de exemplu. În acest moment, pașaportul nu se aplică în cazul magazinelor de comerț cu amănuntul”, menționează el.

Ideea este de a oferi acces în respectivele locuri doar persoanelor care sunt complet vaccinate începând cu 1 septembrie, în loc să fie închise.

Angajații din unitățile comerciale nu vor fi obligați să dețină un pașaport de vaccinare sau să fie complet vaccinați. „Nu putem impune măsura”, spune Dubé, referindu-se la principiile Codului Muncii din Quebec. „Acești angajați sunt adesea și clienți ai barurilor, spre exemplu. Și pentru a face activități, trebuie să se vaccineze”.

Consilierul strategic al Direcției Generale de Sănătate Publică, dr. Yves Jalbert, menționează că măsurile ar putea fi „adaptate” în următoarele săptămâni, transmiterea fiind „în creștere aproape peste tot în Quebec. Varianta Delta reprezintă aproximativ 30% din cazurile noastre, în prezent, și ne așteptăm să ajungem la jumătate în următoarele săptămâni. Ceea ce anunțăm s-ar putea schimba dacă se va confirma că suntem într-adevăr la începutul unui nou val provocat de varianta Delta”, spune el.

Un milion de persoane urmează să fie vaccinate

Ministrul Dubé crede că „Quebecul nu va putea scăpa de al patrulea val”, spunând totuși că dorește „să facă cât mai puține daune în spitale”.

Quebecul a vaccinat 6,3 milioane de persoane cu o primă doză și 5,2 milioane cu o a doua doză. „Pentru a ne asigura că toți cei care au primit o primă doză o primesc și a doua”, spune Christian Dubé.

Sursa: La Presse

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook