Purtarea măștilor de către profesori ar putea avea efecte grave. „Risc de leziuni ale corzilor vocale”

Purtarea măștilor de către profesori ar putea avea efecte grave. „Risc de leziuni ale corzilor vocale”

Purtarea permanentă a măștii poate provoca probleme grave ale laringelui, conform profesorului G. Desuter, laringolog la Clinica Universitatii Saint-Luc (Bruxelles).

Vorbirea cu voce tare ne costă în materie de energie”, explică laringologul. „Acest lucru este cu valabil mai ales pentru profesiile în care indivizii țin prelegeri ore la rând, adesea în zgomot și care trebuie să capteze atenția publicului prin intonație. Efortul este intens și subminează – chiar și fără mască – fiziologia vocală a profesorului, dar și a avocatului, a jurnalistului, a actorului etc. Proiectarea vocii este o artă, o profesie în sine.”.

Masca și vorbirea cu voce tare

Impunerea măștii pe tot parcursul zilei este o erezie fiziologică, denunță G. Desuter: „Nu numai că fluxul de aer este încetinit, dar masca constituie o barieră în calea propagării undei sonore. Acest lucru face ca vocea conversațională să fie plictisitoare, dar mai ales face ca vorbirea cu voce tare să fie imposibilă!”.

Iar primele mărturii ale profesorilor au început să apară în cadrul sindicatelor: „Solicităm pauze pentru profesori, să poată respira și să se relaxeze între ore. Și acest lucru se aplică și elevilor. Și, acolo unde este posibil, permiteți profesorului să își scoată masca dacă este la o distanță suficient de mare față de elevi. Este o chestiune simplă, de bun simț și bunăvoință din partea administratorilor școlii.”.

Efecte grave

Problema nu este banală. Profesorul Desuter evidențiază riscuri grave pentru sănătate: „Pe lângă oboseala profesională care se instalează aproape imediat, va fi expus unui risc crescut de leziuni traumatice ale corzilor vocale. Într-adevăr, organismul va raspunde deficitului de respiratie cu o încercare de compensare – destul de iluzorie – adică prin forțarea laringelui, creând hemoragii, polipi și noduli. Aceste leziuni îl fac disfonic și, uneori, chiar afonic. La unii consecințele vor fi permanente.”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook