Proteste cu mii de participanți în Germania și Franța. Manifestanți anti-mască, „liber-gânditori”, dar și cetățeni care cer „mai multă coerență”

Proteste cu mii de participanți în Germania și Franța. Manifestanți anti-mască, „liber-gânditori”, dar și cetățeni care cer „mai multă coerență”

La Frankfurt, aproape o mie de oameni au mărșăluit prin centrul orașului împotriva restricțiilor de sănătate legate de epidemie.

Mai multe demonstrații ale activiștilor anti-mască au avut loc sâmbătă, 14 noiembrie, în Germania. La Frankfurt, aproape o mie de oameni au mărșăluit în centrul orașului, potrivit poliției locale, la apelul unei mișcări numite „Querdenker” („liber-gânditor”), care a fost deja la inițiativa mai multor mitinguri din ultimele luni, împotriva restricțiilor de sănătate.

Această demonstrație „împotriva izolării”, care a fost autorizată de guvernanți, a fost întreruptă de aproximativ 200 de contramanifestanți din mișcarea anti-rasistă. Poliția a folosit un tun de apă pentru a dispersa adunarea, care nu primise permisiunea.

La Regensburg, Bavaria, aproxiamtiv 700 de protestatari (conform poliției locale) au manifestat, de asemenea, împotriva restricțiilor, criticând în special purtarea măștilor și închiderea barurilor și restaurantelor. Adunările sunt programate și duminică în mai multe orașe din vestul Germaniei.

Proteste și în Franța

Aproximativ 1.500 de persoane, potrivit poliției, au manifestat sâmbătă pe străzile din Nisa. La Marsilia au manifestat câteva sute de oameni.

Aproximativ 1.500 de persoane au manifestat sâmbătă în străzile din Nisa pentru a cere mai multă „coerență” în măsurile de luptă împotriva epidemiei Covid-19. Manifestații pașnice, cu muzică, fără lozinci politice.

Guvernul ia măsuri „unilateral, fără consultare… unde este coerența?”  se întreabă Dave Riquier, 43 de ani, proprietarul unui bar din centrul Nisei și unul dintre liderii asociației de comercianți și artiști „Nice la vie”. „Astăzi nu cerem redeschiderea barurilor, ci să ni se arate că există o motivație (…) Trebuie să fie un plan coerent”, crede el.

Printre protestatari, Steve Villa Massone, un pianist care cântă de douăzeci de ani pe stradă. „Murim încet și nu ne vede nimeni, vedem pe cei mari, multinaționalele, vedem toate interesele acestor giganți și noi nici nu existăm, putem muri”, explică  muzicianul, care spune că este „obligat să primească bani de la părinți, la 40 de ani”, pentru a-și plăti chiria.

Comercianți, antreprenori, propietari de restaurante, cosmeticieni: la Marsilia, câteva sute de persoane au manifestat și în această sâmbătă în fața Prefecturii, la apelul Confederației întreprinderilor mici și mijlocii din Bouches-du-Rhône.

Această adunare, „nu este doar să spunem că suntem nefericiți (…), ci să spunem că vrem să deschidem”, a afirmat președintele Uniunii meseriilor și industriilor hoteliere al departamentului, Bernard Marty, către mulțimea de 300 de persoane, potrivit datelor poliției.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook