Protest emoționant. Anita Iacovelli face cursurile online, din fața școlii la care învăța și cere redeschiderea acesteia

Protest emoționant. Anita Iacovelli face cursurile online, din fața școlii la care învăța și cere redeschiderea acesteia

Pentru a protesta împotriva închiderii, Anita Iacovelli se asează în fața școlii sale la o masă pliantă, cu o tabletă în mâini. Școala Anitei a trebuit să se închidă din nou, din cauza celui de-al doilea val de coronavirus din Italia, dar de data aceasta eleva de 12 ani a refuzat să rămână acasă. Prin urmare fata merge în fiecare zi și se așează în fața școlii sale din Torino, pentru a cere redeschiderea acesteia, scrie AFP.

De pe 6 noiembrie, data la care guvernul a clasificat Piemontul drept „zonă roșie”, Anita Iacovelli, însoțită de mama ei, se așează zilnic în fața școlii Italo Calvino și urmează cursurile la distanță. Își aduce de acasă o masă, un scaun și o tabletă.

Scaun roz și masă pliantă

După câteva zile, Anitei i se alătură Lisa, o colegă de clasă și alti câțiva elevi ai colegiului din apropiere, cu scopul de a-și apăra accesul la educație.

În fiecare dimineață, Anita vine cu scaunul ei roz și măsuța pliantă și se așează în fața școlii, fără a uita să posteze un panou care să explice lupta ei: „Prezent! Școala în clasă este dreptul nostru. Prioritate școlii!”. Infofolită, cu căciulă și mănuși pentru a nu răci, ea urmează lecțiile online de pe tabletă.

Apelul ministrului

Ministrul Educației, Lucia Azzolina, a sunat-o pentru a o asigura că școlile se vor redeschide în curând. „M-a sunat și m-a felicitat pentru că apreciază lupta mea și mi-a spus că va face orice pentru a redeschide școlile cât de curând posibil”, a spus Anita pentru AFP TV.

„Când au anunțat că școlile urmează să se închidă, m-am gândit că nu mai pot suporta încă un an de învățământ la distanță. Este greu să te concentrezi în fața unui computer și nu poți învăța așa cum ai face-o la curs”, explică ea.

„Imi e dor de toate”

„Mi-e dor de toate de la școală: lecțiile față în față, privirea profesorilor în ochi și nu printr-un ecran, să fiu în compania colegilor mei, să mă trezesc dimineață și să mă pregătesc pentru școală, în loc să rămân acasă, în pijama, în fața unui computer”.

Mama Anitei, Cristiana Perrone, își susține fiica. „Nu mi-a cerut părerea… A spus ‘Mă duc la școala mea’. Dimineață i-am spus că, odată cu trecerea în zona roșie, școlile urmau să se închidă (…) s-a enervat”.

Italia, prima țară europeană afectată puternic de epidemie, a înregistrat aproximativ 45.000 de decese și peste 1,2 milioane de infectări.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook