Proprietarul navei care a blocat Canalul Suez plătește daune de 550 de milioane de dolari. Vasul va fi eliberat miercuri

Proprietarul navei care a blocat Canalul Suez plătește daune de 550 de milioane de dolari. Vasul va fi eliberat miercuri

Autoritatea portuară care manageriază Canalul Suez anunță că a ajuns la o înțelegere cu proprietarul vasului care a blocat canalul pentru aproape o săptămână la începutul anului. Oficialii nu au dezvăluit detaliile acordului pe care l-au încheiat cu Shoei Kisen Kaisha Ltd., compania japoneză care deține nava Ever Given. Contractul va fi semnat miercuri în orașul Ismailia, când va fi eliberat vasul.

Conducătorul autorității portuare, Generalul Osama Rabie, a declarat luna trecută că cele două părți au ajuns la o înțelegere privind daunele care trebuie achitate, dar a spus că există o clauză de confidențialitate valabilă până la semnarea contractului.

Ever Given a acostat pe 23 martie și a fost pusă pe punctul de plutire abia șase zile mai târziu.

Nava sub pavilion panamez, deținută de compania japoneză, a fost reținută împreună cu echipajul de bord pe durata negocierilor.

Au existat dispute legate de compensațiile financiare pe care autoritatea portuară le cere pentru extragerea navei.

Suma acoperă operațiunea de salvare, costurile pe care le presupune blocarea canalului și taxele de tranzit care nu au putut fi percepute în cele șase zile cât Canalul Suez a fost blocat.

Inițial autoritatea a cerut 916 milioane de dolari daune, apoi au acceptat suma de 550 de milioane de dolari.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook