Prințul Harry, în lupta anti-rasism: „Lumea a fost creată de albi, pentru albi”

Prințul Harry, în lupta anti-rasism: „Lumea a fost creată de albi, pentru albi”

O altă poziție politică care va deranja palatul Buckingham… Prințul Harry a denunțat rasismul structural din Regatul Unit. „Nu eram conștient de toate problemele care existau în Regatul Unit, dar și în lume”, a recunoscut fiul cel mic al prințului Charles într-un interviu acordat cotidianului britanic The Evening Standard.

„Am crezut că sunt, dar nu a fost cazul”, continuă prințul Harry. „Știi, când mergi la un magazin cu copilul tău și vezi doar păpuși albe, te întrebi de ce nu există măcar o singură păpușă neagră? Și acesta este doar un exemplu din ceea ce noi, ca albi, nu putem percepe spre deosebire de o persoană de culoare. Aceasta este o situație pe care nu o putem înțelege, deoarece lumea a fost creată de albi, pentru albi.”.

Nu vrea neapărat să desemneze vinovați, dar consideră că mentalitatea trebuie să evolueze. „Trebuie sa învățam”, spune Harry. „Cum putem face mai bine… Cred că este un moment minunat pentru cultura britanică, istoria țării noastre și a lumii”. Prințul, a vorbit prin videoconferință, iar alături i-a stat soția sa Megan Markle.

„Atât timp cât există rasismul structural, vor exista generații de tineri de culoare care nu își vor începe viața pe picior de egalitate cu colegii lor albi. Și atâta timp cât acest lucru continuă, potențialul neexploatat nu va fi niciodată realizat…”.

Șocat de rasismul împotriva Meghan

Este pentru prima dată când Harry intervine atât de clar în dezbaterea privind problema inegalității legată de rasism. O conștientizare pe care a dobândit-o după ce a ajuns în contact cu Meghan, care este foarte dedicată acestui subiect. Potrivit biografilor, atacurile rasiste și aluziile la Meghan din ultimii doi ani l-au schimbat profund pe Harry, până în punctul de a-l determina să se implice personal.

Chiar dacă intenția este evident lăudabilă, ieșirea prințului Harry creeaza dezordine. Membrii familiei regale, mai ales cei atât de apropiați de suveran, sunt ținuți într-o rezervă politică de facto, pentru a evita orice controversă și orice reacție adversă. A coborî în arenă înseamnă în mod necesar a încasa lovituri, a-ți păta imaginea, în timp ce Coroana trebuie să rămână deasupra partidelor și controverselor. Dar Palatul Buckingham va trebui să se obișnuiască: Harry, americanul, face cum îl taie capul și nimic nu-l va opri…

Sursa: Le Point

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook