Președintele Consiliului Științific din Franța dorește revenirea la normal: „Lăsați oamenii să trăiască”

Președintele Consiliului Științific din Franța dorește revenirea la normal: „Lăsați oamenii să trăiască”
Foto: AFP

Jean-François Delfraissy s-a opus, la sfârșitul lunii aprilie, redeschiderii școlilor în mai. Astăzi, „în lumina cunoștințelor actuale”, consideră că protocolul de sănătate ar putea fi simplificat. Președintele Consiliului Științific anunță că acest departament dorește să își înceteze activitatea în iulie, chiar dacă asta presupune revenirea lui dacă situația o impune. Întrebat despre un posibil al doilea val în toamnă, Jean-François Delfraissy consideră „de neconceput să ne întoarcem la o izolare generală”: „Probabil că va trebui să lăsăm Covidul să se propage în populația tânără și să încercam să protejam, cu acordul lor, pe cei mai fragili, bolnavi sau batrâni.”.

Unde suntem cu epidemia?

Izolarea a redus circulația virusului; putem testa, urmări și izola persoanele pozitive. Au fost schimbări culturale: oamenii au învățat să-și spele mâinile în mod regulat, să poarte măști. Pe scurt, sunt relativ optimist. Și pentru următoarele săptămâni, îmi asum riscul de a spune: situația este sub control.

Am putea să simplificam protocolul de sănătate menținând totuși măsurile de distanțare socială

Virusul este pe cale de dispariție?

El continuă să circule. În Franța există aproximativ 1.000 până la 2.000 de noi infecții în fiecare zi. Istoria marilor pandemii ne învață că opt din zece au regresat în timpul verii. Jumătate s-au reluat toamna. Să profităm de acest moment de calm pentru ca oamenii să-și regăsească o viață aproape normală. Să lăsăm lucrurile să se deschidă; lăsați oamenii să trăiască, dar respectând măsurile de prevenție.

Nu ar trebui ca școala să se redeschidă complet în iunie?

Cunoștințele noastre despre modul de transmitere a virusului și despre rolul persoanelor care îl transmit au devenit mai precise. Dacă se păstrează măsuri de distanțare s-ar putea simplifica protocolul de sănătate. Chiar dacă continuăm să respectăm reguli oarecum greoaie, am putea să le simplificăm.

În cazul unui al doilea val, probabil va fi necesar să lăsăm Covidul să se propage în populația tânără și să încercam să îi protejăm pe cei mai fragili

Populația solicită guvernului să accelereze ieșirea din izolare?

Populația tânără, activă, care a înțeles că boala Covid-19 este una ușoară în majoritatea cazurilor, fără consecințe majore pentru, cu care poate trăi, împinge în această direcție. Nu este posibil să ne intoarcem la o izolare generalizată. În cazul unui al doilea val, va fi probabil necesar să lăsăm Covidul să se propage în populația tânără și să încercam să-i protejam, cu acordul lor, pe cei mai fragili, bolnavi, sau vârstnici. Schimbăm paradigma; e o nouă strategie pentru noi. Se va pune problema gestionării riscului, care este mai mare la populațiile fragile. Fără constrângere, ci apelând la responsabilitatea individuală.

Este o autocritică?

Ne asumam faptul că am propus izolare în cele trei zile foarte grele din 12, 13 și 14 martie. Nu a fost decizia noastră, ea a aparținut oamenilor politici. Nu a fost o decizie bună, dar cea mai puțin rea, având în vedere instrumentele pe care le-am avut: 3.000 de teste pe zi, când germanii aveau peste 50.000.

Cum să împiedicam să se întâmple din nou?

Probabil am comis erori de evaluare, inițial. Ceea ce ne intereseaza astăzi este să nu se mai întâmple. Oferim un plan pentru casele de bătrâni: teste regulate ale personalului; la cel mai mic caz, testul tuturor rezidenților, izolarea persoanelor pozitive etc. De asemenea, avem nevoie de un plan pentru persoanele din medii dezavantajate: persoane fără adăpost, migranți, persoane care trăiesc sub pragul sărăciei, care sunt destul de larg afectate. Covidul a expus inegalitățile sociale în fața bolii. Experiențele actuale ale testelor sunt relevante. Nu poate exista un răspuns la nivel național.

Ne putem scoate măștile?

Recomandăm utilizarea în spațiile publice – transport, magazine – dar și pe străzi aglomerate. Masca ne protejează și îi protejează pe ceilalți.

Nu este sănătos să continue să functioneze o structură creată de la zero pentru a răspunde unui caz de urgență

Nu este derizoriu?

Există o formă de neputință în medicina convențională împotriva acestui virus. Niciun medicament nu și-a dovedit științific eficacitatea. Nu vom avea un vaccin mult timp. Depinde de cetățeni să se protejeze. Nu poate veni de sus. Această schimbare culturală ne va ajuta să facem față gripei în fiecare iarnă, dar și în alte pandemii. Pașii mici pot avea efecte mari.

Consiliul Științific va rămâne activ?

Am dori să ne oprim activitatea de la începutul lunii iulie. Ne-am pus în slujba națiunii, dând indicații bazate pe știință pentru a informa deciziile politice dificile. Dar acum serviciile de stat sunt în stare de funcționare. Nu este sănătos ca o structură creată de la zero pentru a răspunde unei urgente să funcționeze tot timpul. După ce ne-am pregătit pentru începutul anului școlar și am dat o opinie finală despre tot ceea ce știm și tot ceea ce nu știm, ne vom întoarce la treburile noastre, chiar dacă putem reveni dacă situația sanitară o cere.

Sursa: Le Journal du Dimanche

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook