Povestea unui medic decedat în urma vaccinării anti-Covid, cea mai vizionată postare de pe Facebook. Compania ascunde raportul

Povestea unui medic decedat în urma vaccinării anti-Covid, cea mai vizionată postare de pe Facebook. Compania ascunde raportul
Medicul din Florida, decedat în urma vaccinării. 

Facebook a lansat săptămâna asta primul raport trimestrial privind cele mai vizionate postări din Statele Unite. Guy Rosen, vicepreședinte al companiei responsabil cu integritatea, declara că rețeaua socială a întreprins „o lungă călătorie” pentru a deveni „de departe cea mai transparentă platformă de pe Internet”. Lista arăta că postările cu cea mai mare acoperire aveau conținut inofensiv, cum ar fi rețete și animale drăguțe.

Facebook pregătise un raport similar și pentru primele trei luni ale anului, dar directorii nu l-au mai publicat, din cauza îngrijorării că ar putea dăuna companiei, potrivit e-mailurilor interne trimise de directori și obținute The New York Times.

În respectivul raport, a cărui copie a fost furnizată publicației The Times, cel mai vizionat link a fost un articol al cărui titlu care sugerează că vaccinul împotriva coronavirusului a cauzat moartea unui medic din Florida. Raportul arăta, de asemenea, că o pagină de Facebook a publicației The Epoch Times, un ziar anti-China care răspândește teorii ale conspirației, a fost pe locul 19 în clasamentul celor mai mai populare pagini de pe platformă, în primele trei luni ale anului 2021.

Raportul era gata de publicare atunci când o parte dintre directori, inclusiv Alex Schultz, vicepreședintele diviziei de analiză a Facebook și directorul de marketing, și-au pus problema dacă raportul ar putea provoca o problemă de relații publice, potrivit e-mailurilor interne. Compania a decis să oprească publicarea.

„Inițial ne-am gândit să facem public raportul”, spune Andy Stone, purtător de cuvânt al Facebook, „dar, din moment ce știam atenția pe care o va atrage, ar ales o altă opțiune”.

Stone menționează că Schultz a susținut publicarea raportului original, dar, în cele din urmă, a fost de acord cu recomandarea de a renunța.

Postări populare, inofensive

În raportul din această săptămână, care acoperea conținutul public vizionat în News Feed-urile Facebook de la 1 aprilie până la 30 iunie, link-urile populare includeau știri locale, un GIF pentru pisici și un site web dedicat absolvenților Green Bay Packers. Postările populare, care au fost văzute de zeci de milioane de conturi, includeau întrebări și răspunsuri virale și meme-uri.

Cele mai vizualizate 20 de linkuri de pe Facebook, în Statele Unite, erau către conținut nepolitic, precum site-uri de rețete și povești despre Fondul Națiunilor Unite pentru Copii.

Raportul ascuns a inclus și articolul despre moartea doctorului din Florida. Titlul articolului, din The South Florida Sun Sentinel și republicat de The Chicago Tribune: „Un medic sănătos a murit la două săptămâni după ce a primit un vaccin anti-Covid-19; CDC investighează cauzele”.

Link-ul a fost vizualizat de aproape 54 de milioane de conturi de Facebook din Statele Unite. Mulți comentatori ai postării au pus întrebări cu privire la siguranța vaccinurilor.

Cateva luni mai târziu, raportul medicului legist a spus că nu există suficiente dovezi pentru a determina dacă vaccinul a contribuit la moartea medicului.

Sursa: New York Times

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook