Polonia vrea să impună măsuri drastice pentru a combate „explozia” de cazuri Covid

Polonia vrea să impună măsuri drastice pentru a combate „explozia” de cazuri Covid
 Premierul polonez Mateusz Morawieck. Foto: AP

Polonia se confruntă cu o explozie de cazuri Covid-19, situație care ar putea necesita măsuri drastice, spune ministrul Sănătății, după ce au fost raportate mai mult de 5.000 de noi infectări zilnice, pentru prima dată după luna mai. Europa Centrală a suferit o creștere a numărului de cazuri în ultimele zile, alimentând temerile că ratele de vaccinare mai mici decât în ​​vestul continentului ar putea facilita apariția unui nou val.

Aproximativ 61% dintre polonezii adulți sunt complet vaccinați, sub media UE (74%).

Polonia intenționează să pună la dispoziția tuturor adulților doze de rapel ale vaccinului anti-Covid, în următoarele câteva săptămâni, spune premierul Mateusz Morawiecki.

Doze suplimentare

„Cei peste 18 ani care au primit ultima doză cu cel puțin șase luni în urmă vor putea primi o nouă doză”, a scris el într-o postare pe Facebook.

Ministrul Sănătății, Adam Niedzielski, avertizează că Polonia se confrunta cu „o explozie a pandemiei”. „Avem creșteri de la săptămână la săptămână, de 85% și peste 100%”, spune Niedzielski.

El avertizează că numărul cazurilor zilnice ar putea „depăși cu mult” pragul de 5.000, săptămâna viitoare.

„Vom analiza dacă această tendință continuă în zilele următoare și poate că va trebui să luăm măsuri drastice”, a spus Niedzielski, în timp ce a adăugat că în prezent nu există nicio discuție în guvern cu privire la impunerea unui alt blocaj.

Polonezii au ignorat regulile în vigoare

Întrebat ce vrea să spună prin măsuri „drastice”, Niedzielski menționează aplicarea strictă a regulilor existente privind purtarea măștilor în interior și practicarea distanțării sociale.

Programul de vaccinare al Poloniei a încetinit semnificativ în ultimele luni, iar cifrele epidemice în scădere i-a determinat pe polonezi să ignore restricțiile încă în vigoare.

Țara cu aproximativ 38 de milioane de locuitori a raportat miercuri 5.559 de infectări cu coronavirus, mai mult decât dublu față de numărul raportat acum o săptămână.

De la începutul pandemiei, Polonia a raportat în total 2.950.616 cazuri de Covid-19 și 76.254 de decese.

Sursa: Reuters

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook